I går og i dag møtes fagfolk fra havbruksnæringa forskningsmiljøene og leverandørindustrien for å diskutere utfordringene og mulighetene i havbruksindustrien i Norge nå og i framtida. Konferansen «Automatisering i havbruksindustrien" holdes i Hitrahallen på Fillan.

Tema for konferansen er teknologi, og fokus er spesielt på ny teknologi og teknologianvendelse på tvers av bransjer. Direktør Sven Amund Fjeldvær i Lerøy Midt holdt i går innledningsforedraget, før ulike aktører hold foredrag. Blant andre Alexandra Neyts fra "Brohode Havbruk 2050" og Kristian Henriksen fra NCE Aquatech cluster. Leverandører presenterte også sine utviklingsprosjekter, som Odd Moen fra Siemens (batteridrevne båter og hybridbåter), Botngaad Bioprotix om insektsfabrikk og Pål Kleven om Lerøys nye fabrikk på Jøsnøya.

- Det er viktig for hele bransjen at produsentene får anledning til å komme med sine problemstillinger og erfaringer – forhåpentlig vil noen utfordringer finne sin løsning på en møteplass som er så bredt sammensatt som her, sier arrangøren NFEA, Norsk Forening for Elektro og Automatisering.

Konferansen fortsetter i dag med ny teknologi som tema. Her kommer blant andre Kongsberg Maritime for å snakke om utfordringer og muligheter ved økt automatisering i havbruket og Sintef Digital for å vise 3D-avbildning under vann. Mot slutten av konferansen blir det paneldebatt der man spør hvordan bransjen ser ut om 10 år

- Målet med konferansen er å etablere en møteplass der industrien selv, forskningsmiljøene og leverandørene kan utveksle ideer og erfaringer og spesielt fokusere på teknologi - hvordan skal fremtidens havbruksindustri se ut, forteller Karin Sundsvik, administrerende direktør i Norsk Forening for Elektro og Automatisering (NFEA).

- Havbruksindustrien i Norge har utviklet seg til å bli en av landets viktigste. Denne næringa skaper verdier med naturgrunnlag fra havet, etablerer arbeidsplasser i distriktene i Norge og sørger for store eksportinntekter til landet. I denne næringa finner vi industriarbeidsplasser innenfor fôrproduksjon, smolt- og settefiskprodusenter, drift av merder samt slakterier og foredlingsprosesser.

Både Lerøy og SalMar deltar aktivt på konferansen – Lerøy med informasjon om sin nye fabrikk på Jøsnøya, og SalMar som stilter som vertskap for et bedriftsbesøk onsdag ettermiddag.