Selskapet måtte nøye seg med en driftsmargin på 14,4 prosent i fjor, etter et år preget av biologiske utfordringer.

«I løpet av 2017 slaktet Måsøval-konsernet 8.070 tonn og bygde opp biomasse med nesten 2.000 tonn slik at selskapets konsesjoner ved utgangen av året var 95 prosent utnyttet. Total produksjon i 2017 ble lavere enn det vi er tilfreds med. Årsakene til dette er biologiske utfordringer på spesielt 16 generasjonene knyttet til Yersinia, PD og gjelleutfordringer. Lavere produksjonsvolum gir høyere produksjonskostnad enn hva vi er fornøyd med», skriver selskapet i en pressemelding.

NRS-aksjer

Posten «annen finansinntekt», med et positivt bidrag på 52,9 millioner kroner, dro imidlertid resultatet kraftig opp. I denne posten ligger utbyttet fra Måsøvals aksjepost på 12,5 prosent i børsnoterte Norway Royal Salmon.

«2018 har så langt vært preget av god kontroll med lus, bedre fiskehelse og lavere dødelighet. Måsøval har slaktet drøyt 5.000 tonn i første halvår 2018, det meste uten avlusning i livsløpet. Andre halvår med høyere temperaturer innebærer økt risiko knyttet til lus og fiskehelse. Dersom vi klarer dette på en grei måte så vil vi slakte cirka 12.500 tonn i 2018».

«Måsøval har i de senere årene bygd opp kapasiteter på servicebåter, avlusningsfartøy, rensefisk-produksjon og sist i 2017 eget chart på Brønnbåt. Dette gir økt trygghet for tilgjengelighet på kritiske kapasiteter, men er ingen garanti for å lykkes med lus, fiskehelse og produksjon. Vi går fokusert og spente inn i andre halvår 2018», heter det videre i pressemeldingen.

Espnestaren er en av Måsøvals lokaliteter.

Etter planen

Konsernets satsing på Island belastet regnskapet med et tap på 14,5 millioner kroner i 2017.

«Dette er knyttet til nedskrivning av verdi på biomasse i generasjon 1 på Island. Generasjon 1 slaktes i Q4 2018. Generasjon 2 er satt ut i juni 2018 med større og flere smolt og vi har ambisjon om slaktestart på denne i andre halvår 2019. Utviklingen av produksjon på Island har så langt gått etter planen».