SalMar og Lerøy får komme tilbake på Kina-markedet

Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) 

Havbruk

Etter å ha vært stengt for Kina siden mars 2015 kan nå Lerøy Aurora, Salmar og Nordlaks igjen eksportere til landet.

Det opplyste fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) i forbindelse med signeringen av lakseprotokollen med Kina mandag formiddag, skriver Intrafish.

– Det er en svært gledelig beskjed som jeg akkurat fikk. De tre siste slakteriene er nå åpnet opp for Kina, sa Nesvik ifølge Intrafish. De tre store slakteriene var utestengt på grunn av påståtte funn av fiskesykdommen PD i laksen.


Den norske kvinnen omtalt som «Salmars nye Kina–sjef», er trolig fortsatt fengslet i Sør-Kina

Snart ett år etter aksjonen mot «laksesmuglere» er den norsk–kinesiske kvinnen trolig fortsatt fengslet i Sør-Kina.

 

I fjor sommer ble Kinas restriksjoner mot Troms, Nordland og Sør-Trøndelag opphevet. Tre slakteri ble likevel stadig utestengt fra det kinesiske markedet, men disse er nå altså opphevet.

Den norske ministeren møter i dag Kina for å signere to sjømatavtaler i dag. Signeringen skjer i samband med besøk fra Kinas veterinær- og tollminister.

- Kina er en av våre største vekstmarkeder. Disse avtalene er viktige for norske sjømatbedrifter. Økningen i sjømatkonsumet i Kina er større enn hele den årlige produksjonen i Norge. Det sier litt om hvor viktig dette landet er, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik på regjeringen.no.