Oscar-nominert skuespiller til årets Oda fra Havet

Under lørdagens "Oda fra Havet-øving" kunne regissør Arnstein Langåssve slippe noen hemmeligheter ut av sekken; der i blant en Oscarnominert skuespiller. 

Kultur

Denne helga arrangeres det et nytt spelltreff, i anledning sommerens oppsetning av Oda fra Havet.

Tidligere har det vært spilltreff på Mausund, mens det denne gang holdes det på Sistranda og Frøya kultur- og kompetansesenter.

Hemmeligheter ut av sekken

I dag kunne regissør Arnstein Langåssve til og med slippe noen hemmeligheter ut av sekken.

- Det meste av rollebesetning er på plass, to av navnene jeg kan røpe i dag er utrolig dyktige Edvard Hægstad og Erlend Haga.

Norge har ikke hatt så mange Oscarnominerte skuespillere, men en av disse er Edvard (78). Hæggstad hadde hovedrollen i kortfilmen "Tuba Atlantic" som ble Oscarnominert i 2011.

- Erlend Haga skal i sommer jobbe med stykket Elden på Røros og hadde egentlig ikke tid, men da jeg fortalte han om Oda så ville han bli med likevel. Det er vi veldig glade for, sier Langåssve.

Kartlegge årets oppsetning

Vidar Oskarsons historie om fiskerjenta Oda ble til teater, da Marte Hallem laget et teatermanus basert på Oskarsons trilogi om "Folket i Spåhålet" for noen år siden. Til sommeren settes forestillingen opp for andre gang på Mausund.

- I helga har vi lagt opp til at vi skal treffe folk som er nysgjerrige på Oda fra Havet, de som vurderer å delta, forteller regissør Arnstein Langåssve rett før øvingene starter.

- Det er stort sett folk som ikke var med sist, som vi skal treffe i dag og på søndag. Så dette blir ei spennede og viktig helg når vi nå skal i gang å kartlegge hva hver enkelt medlem i oppsetningen kan bidra med. For vi vet ikke helt hvilket persongalleri vi har å forholde oss til ennå.

Denne helga skal de i gang å kartlegge hva hver enkelt medlem i Oda-oppsetningen kan bidra med. 

 

Lokal forankring

De kartlegger også framover i tid, med tanke på å skulle utvikle skuespillet videre.

- Tanken er at Oda fra Havet skal ha en lokal forankring i størst mulig grad og på sikt bli mest mulig Frøyabasert, både på og rundt scenen. Oda fra Havet skal bli et stykke som lever lenge, en bauta i teateropplevelser her i øyregionen.

Langåssve forteller at de gjorde seg enorme erfaringer sist gang, under den aller første Oda-oppsetningen.

- Erfaringene har vi med oss, men vi kan ikke gjøre voldsomme store endringer i år. Vi må ta litt etter litt, og det vi har fokus på denne gang, det er musikken.

Ønsker et stort kor

Maciej Karpinski og Elin Strandheim Karpinski er  musikkansvarlig og sangansvarlig under årets Oda produksjon.

Under helgas øving, presenterer de musikken og kartlegger stemmene.

- Vi har planer om en helt ny sang i år. Dessuten ønsker vi oss et stort og godt kor. Kjenner dere ellers noen som kunne vært interesserte i å være med i koret vårt, så tips dem gjerne videre, tilføyde regissør Langåssve.

Musikk spiller en viktig rolle i Oda fra Havet. Det er den de kommer til å gjøre mest forandringer med i år. Musikkansvarlig og sangansvarlig Maciej og Elin Strandheim Karpinski (t.v). 

 

Ikke for sent ennå

Arnstein Langåssve forteller at de er kommet godt i gang med rekrutteringen til årets spel.

- Ikke alle hadde muligheten til å være her i dag, men jeg har vært i kontakt med flere som har meldt sin interesse.

Han sier også at det fortsatt er mulig å bli med i årets Oda, og til å komme på øvingen i morgen (søndag).

- Selv om man ikke har bestemt seg helt, så forplikter man seg ikke til noe ved å ta en tur innom, forsikrer regissøren.

Utfordringen med å ha spelet på Mausund, er at folk kanskje tenker det er litt langt å dra, legger han til.

- Men vi skal sørge for at øvingene  passe med båttidene i tiden som kommer. Og skulle øvingene gå utover båttidene, når vi setter i gang for fullt i sommer - så vil det ordnes med privat båtskyss over til Frøya.

Marte Hallem laget for noen år siden et teatermanus basert på Vidar Oskarsons trilogi om "Folket i Spåhålet". Nå settes forestillingen opp for andre gang på Mausund. Foto: Synne Hammervik. 

 

Stor billettinteresse

Arrangørene har allerede fått en del tilbakemeldinger på at folk gleder seg til årets stykket.

Forespørsler rundt billetter og overnattingsmulighetene på Mausund har de også fått, og det er moro, sier regissøren.

- Premieren blir fredag 1.juli. Deretter tar vi sikte på å ha til sammen fire forestillinger i løpet av datoene 1.2. og 3.juli men dette vil bli nærmere annonsert. Billettene slippes skjærtorsdag.

Oda på litauisk

Det kommer noen nye, friske fjes inn dørene, så Langåssve og produksjonsleder Vidar Oskarson lyser opp.

- Det er nesten flere litauere her enn frøyværinger nå, ler Oskarson og presenterer de nykomne litauerne for regissøren.

- Så spørs det hvordan blir det å skulle oversette stykket til litauisk da Vidar, spøker musikkansvarlig Maciej Karpinski før øvingene settes i gang for fullt.