Etter iherdig arbeid gjennom hele våren er endelig mange av Mausunds gamle skatter samlet under ett tak, og klar til å vises fram for publikum. Fredag, bare noen timer før premieren av Oda fra havet, er en liten gruppe mennesker samlet utenfor kysthistorisk museum. Mausundværing Torstein Iversen har fått æren av å åpne museet.

- Som ekte mausundværing er jeg stolt i dag. Takket være ivrige ildsjeler kan vi i dag åpne vårt eget museum, sier Iversen før han kutter tauet og erklærer museet offisielt for åpnet.

Arvegods fra besteforeldre

Mange av de som er tilstede på åpningen har selv arbeidet for å få på plass alt det gamle fiskeutstyret. Her er også gamle telefoner, fotografier og salmebøker med sirlig innskrift fra tidlig på 1900-tallet. Det snakkes om kulturarv, kjennskap til havet og gammel slekt.

- Disse gamle støvlene fant vi på lemmen i naustet vårt, sier Bjørn Antonsen.

Han viser til noen gamle støvler laget av lær, som han tror besteforeldrene hans brukte.

- Og når de ble slitt ut, så satte man inn disse tresålene, fortsetter Antonsen og peker på noen gamle skosåler av tykt tre.

Som en av de frivillige som har jobbet med museet viser han gledelig fram flere gjenstander som står på utstilling; gamle linruller, og trebåtna som ble brukt til bygging av båt.

Kartlegge kulturarven

Det serveres kake, kaffe og tjukklefser til alle besøkende på åpningsdagen. Og mange tar turen innom. Odd Arne Arnesen er også tilstede under åpningen, og han kommer med en god nyhet for alle tilstede.

- I dag signerte Kysthistorisk museum en avtale med Byåsen videregående skole. Skolen og vi er opptatt av å kartlegge hvordan kunnskap om kulturarven vår går fra generasjon til generasjon. En slik avtale med skolen er midt i blinken for museet, sier Arnesen.

Arnesen og Antonsen er begge tydelig stolt av det de i dag viser fram for publikum. De forteller at dette bare en liten smakebit av alt som de frivillige har planer om å gjøre. Neste sommer kan man kanskje reise tilbake for å se nye gjenstander og installasjoner på det gamle fiksersamvirket.