Mandag kveld kom endelig kvelden teaterelevene hadde ventet på; forfatteren av “Å telle til null”, Kristofer Grønskag, kom på besøk!

Teaterelevene ved kulturskolen satte opp hans stykke 5.mai  som den første teatergruppa på Frøya. Elevene var naturligvis spente på hans tilbakemelding på deres oppsetning  og på å få treffe Kristofer.

De startet med å se opptak fra forestillingen sammen med Kristofer. Det var stas å se forestillingen for elevene, og spesielt sammen med han. Etterpå gikk praten uformelt av gårde.

Stas

Kristofers tilbakemelding var at han syns det var veldig stas at hans stykke ble satt opp på Frøya. Han innrømmet at det gjorde han rørt. Han syns også det gjorde noe spesielt med han å se stykket med frøyværsk dialekt.

Det Kristofer syns elevene gjorde spesielt bra, var at de klarte å holde trykket oppe gjennom hele forestillingen.

- Selv om stykket består av 11 små scener, falt ikke intensiteten mellom hvert sceneskift, men de klemte på videre, som en tannkremtube, mente en fornøyd forfatter.

Kristofer syns også de framstilte stykket veldig presist, og sa at dette var det flere som hadde slitt med i andre oppsetninger. Det var ikke flytende, men veldig konkret og presist.

Skrive for ungdommer

Hans utgangspunkt for å skrive “Å telle til null” var at han fikk i oppdrag å skrive et ungdomsteaterstykke til en festival. Han syns generelt at ungdommer får få stykker skrevet for seg som tar dem på alvor. Dette ville han gjøre noe med.

- Ungdom fortjener noe å bryne seg på, noe som handler om deres hverdag, noe som faktisk betyr noe, mener Kristofer.

Han hadde en del bilder i hodet; av korpsmusikanter, av en bombe, av en togstasjon, av en som tenner på fyrverkeri, av ei død ku. Flere av disse bildene syns han var teite, og det inspirerte han til å fortsette å jobbe med dem. Det som er teit, er kult!

- Det er det artigste stykket jeg har skrevet, mente han.

Spennende møte mellom forfatter Kristofer Grønskag og teaterelevene ved Frøya kulturskole.

Glade de tok utfordringen

I møtet var Kristofer vel så interessert i å høre litt om ungdommene, i stedet for bare å snakke om seg selv. Mange av dem ønsker å gå videre med teater i en eller annen form.

Ungdommene syns det var et vanskelig stykke, blant annet fordi det er vanskelig å si hva det handler om. Det handler vel om at alt henger sammen, er de enige om. De syns karakterene er nær dem, fordi det kunne vært slik i realiteten.

Når ungdommene nå har fått forestillingene litt på avstand, er de glade for at de tok utfordringen.

Lærdom

De var særlig spente på hvordan det ville bli å spille for folk på sin egen alder under DKS-forestillingen mandag formiddag 7. mai (Den kulturelle skolesekken). Men de klarte det mesterstykket å holde også det publikummet i ånde, noe det står det stor respekt av.

- Dette ga dem lærdom de ikke hadde i forkant, og dette har gitt mersmak. Nå har de lyst til å sette opp flere stykker av Kristofer. Han har mange tekster, så her er det mange muligheter, mener rektor Toril Antonsen Aae ved Frøya kulturskole

- «Det er bare å ringe», sier Kristofer, som syns det er stas om han kan bidra til at noen får utfolde seg videre i teaterverdenen.