Nå tidlig fredag ettermiddag åpner Sula sommerfestival. Programmet er innholdsrikt og varierer fra musikalske innslag, kunstutstilling og bryggekonsert til historiske rundturer, boklansering og åpning av Sula fiskeværsmuseum.

Sula kulturhus er allerede åpnet for dagen og her serveres det i dag ferskfiskball. Og her blir det også fredag ettermiddag åpning av en kunstutstilling av kostymedesigner Berit Haltvik With og fotograf Theodor J.H. With.

- De er kjent for sin lek med ulike materialer hvor de utforsker grensene for hva et kostyme kan være, og eksperimenterer med ulike ikketekstile materialer av søppel og natur. På plakatbildene ser vi dem blant annet i et kostyme av tang og tare, sier Ola Flyum i Sula Sommerfestival.

Fredagskvelden avsluttes med bryggekonsert med Aril Samstad og Børge Pedersen.

Lørdag er hoveddagen der shetlandsbussen KNM Hitra kommer til Sula, for første gang siden krigens dager. KNM "Hitra" er en av tre ubåtjagere som Norge fikk av USA under 2. verdenskrig. Ennå den dag i dag går den legendariske båttypen langs Norskekysten, nå som museumsskip.

Ola Flyum i Sula Sommerfestival fortalte tidligre i vår at det er spesielle og lokale grunner til at KNM "Hitra" anløper Sula i helga.

- KNM "Hitra" var i våre farvann i flere sammenhenger i siste del av krigen, og det er spesielt en dramatisk episode som knytter den til Sula. Ut over dette speiler skipsbesøket en aktiv motstandsvilje og våpenfrakt til motstandsbevegelsen blant mange frøyværinger, noe som førte til at flere måtte flykte i 1944. Det finnes også fortsatt gjenlevende som husker hva som skjedde og to av disse vil være til stede under festivalen. En rekke etterkommere er også invitert, fortalte Flyum.

Lørdag blir det også offisiell åpning av fiskeværsmuseet med prominente gjester tilstede og musikalske innslag med Børge Pedersen, Arild Samstad og Tine Skolmen. Her lanserer samtidig Terje Norheim boka "Husan på Sula" og presentasjon av våpensmuglerhistorie ved Ivar Martin Johansen.

Lørdag ettermiddag spiller Helge Wærøy og Jan Erling Dahl i kulturhuset, mens kveldens dansemusikk besørges av Garasjebandet. Søndag avsluttes Sula sommerfestival med musikkgudstjeneste, ledet av sokneprest Knut Torfinn Øydna.

Nysgjerrig på flere saker fra Sula?

Klikk på Sula-knappen nedenfor