Det var med stor forventning lokalavisa møtte opp til premieren på årets "Oda fra havet" i Mausund. For to år siden ga spelet oss gåsehud og lokket fram tårene. I år hadde vi hørt at det var et delvis nytt manus og nye ansikter på rollelista, noe som kunne innebære at vi satt igjen med andre følelser enn det vi hadde sist.

Og annerledes ble det. Vi fikk møte lille Oda Markusen, som allerede som sjuåring har lagt sin elsk på båtlivet, fisket og havet. Lille Oda er her strålende spilt av Leah Aastum (10 år), og i noen nydelige scener med Oda og hennes far Lyder (Tor Ove Hallem), kjenner vi spelet krype under huden på oss.

Vil hindre Oda

Snart er Oda blitt 17 år, og inn i rollen trer Evy Kasseth Røsten på en herlig og overbevisende måte. I årets oppsetning spiller også Oda sin mor, Anna (Elisabeth Matheson) en stor rolle. Mens far Lyder ikke er avvisende til at datteren skal gå i hans fotspor, gjør Anna hva hun kan for å overtale datteren til å reise til byen, bo på hybel og gå på skole.

Så mister Odas far livet på havet, og datteren vil allerede nå, bare sytten år gammel, overta båten og drive sjøen. Det blir heftige diskusjoner mellom mor og datter, før en fiskeoppkjøpersønn fra Kristiansund, Tobias Ebbesen (spilt av Erlend Broholm) sikrer seg både båten og Odas hjerte.

70-tallets kvinnekamp

Halstein Porkvika (Pål Andre Hasselvold) er avvist både som frier og som båtkjøper, og forgriper seg på Oda under en av sine mange fyllekuler. Livet endres på så mange måter for ungjenta på Mausund, som vi får oppleve både i glede og sorg, medgang, men kanskje mest motgang.

Årets spel har en litt annen historie om Tobias sin skjebne, og ettersom det fremdeles er flere forestillinger igjen, skal vi ikke røpe hvordan historien om Oda og Tobias ender.

I spelet skildres kvinnekampen på 70-tallet, men også livet slik det ellers var, hverdagene med mye arbeid og helgene med fest og moro.

Flott spel-amfi

Det flotte spel-amfiet, designet og bygget av skuespilleren Erlend Haga i samarbeid med utallige dugnadsfolk, var nesten fullsatt av publikummere som ville få med seg premieren. På familien Berge sitt flotte bryggeområde, med sjøen, terner og måker som naturlige med-rekvisitter, fikk de se en troverdig forestilling basert på Vidar Oskarsons bøker om Oda i "Spåhålet". De fikk oppleve dyktige, proffe skuespillere i et flott samspill med overbevisende , lokale amatørskuespillere, som ga publikum det de var kommet for, og enda litt ekstra.

Dyktige proffe og amatører

Det er nesten umulig å trekke fram noen få ved navn, da det var så mange flinke som burde vært nevnt spesielt.  Hitterværingen Erlend Broholm lever seg inn i rollen sin som Tobias, som på mange måter endrer Oda sin tro på framtida. Det samme gjør Thea Sæther som Odas venninne Anne Gjetø. Fantastiske Thea gjør et utrolig inntrykk på oss som ser på, i likhet med Leah Aastum (lille Oda).

Velfortjente blomster

To timer går fort når underholdningen er god, selv om det ble dyktig kaldt for en del av tilskuerne, som hastet avgårde for å sikre seg plass på båten hjem. Men først var det utdeling av velfortjente blomster fra Frøya kommune til hoverolleinnehaver Evy Kasseth Røsten og Oda-forfatter Vidar Oskarson.

Egentlig skulle alle som gjorde Oda fra havet-spelet til en realitet hatt blomster for innsatsen. Aktørene på scenen, musikerne, suffløren, de frivillige og de som sto bak lys og lyd.

Snart utsolgt

Og ikke minst skulle det gått en kjempebukett til manusforfatter og koreograf Marte Hallem, som har løftet innholdet i Oskarson sine bøker til store høyder med sitt spel-manus, og sine nydelige sangtekster og komposisjoner. Sammen med Arnstein Langåssve (regi) har Marte Hallem skapt et gripende, ramsalt spel mange av oss kan kjenne oss igjen i.

Vi skulle gjerne sagt "løp og kjøp", da det visstnok er noen ledige plasser på forestillingene som gjenstår. Men da er det ingenting å vente med, da de fleste billettene allerede er revet bort.