Arnfinns båter har kommet på museum

Nå blir de forseggjorte modellene av gamle frøyabåter å se på Mausund.

Arnfinn Kynnø på vei til Mausund med modellbåtene  Foto: Bjørg Støen

Kultur

- Det er artig at vi har fått båtene utover, og kan vise dem fram på museet. Jeg synes absolutt de hører heime der, sier Arnstein Antonsen i Trøndelag kysthistoriske museum på Mausund.

Hitra-Frøya presenterte i august modellbåtbygger Arnfinn Kynnø og hans etterhvert store samling med modeller av gamle frøyabåter. Båtene har vært utstilt på galleri Frøyværingen på Sistranda. Nå vil åtte av den få en permanent plass på museet på Mausund.


Med millimeters nøyaktighet lager Arnfinn modeller av gamle, lokale båter

- Jeg synes det er på tide at frøyværingene får se båtene Arnfinn lager, ettersom båtene vekker så stor oppsikt ellers i landet, sier Solveig Kynnø, som har sørget for at det blir utstilling med en del av dem kommende lørdag.


Arnfinn Kynnø er opprinnelig fra Volden på Frøya, men bor i Trondheim. Han er utdannet som møbelsnekker, men har de siste årene jobbet som verksmester i Trondheim kretsfengsel. Han har bygget modellbåter gjennom hele livet, men i intervjuet fortalte han at det er de siste ti årene at det har tatt av med bygging. Han har blant annet bygget modell av flere av de mest kjente båtene på Frøya på 50-60-tallet.

- Nå får vi to av de mest kjente til utstillinga: snurperen "Hellskjær"  og fraktebåten "Vadsøy", den siste var eid av Sigurd Jensen her på Mausund, forteller Arnstein Antonsen.

Modellen av "Vadsøy" 

 

Båtene er bygget så auteniske som mulig, med ett unntak: Navn og registringsnummer har fått sin egen vri hos Arnfinn: modellene har fått navn etter hans familemedlemmer, og registreringsnummeret viser hvor gammel Arnfinn var da han bygde båten.

Tirsdag kveld blir det åpning av ustillinga på Mausund, med Arnfinn Kynnø til stede.