Var klar for å trekke seg som festivalsjef. Derfor snudde han

Frøyafestivalsjef, Hallbjørn Stenhaug.  Foto: Cecilia Brurok

Kultur

I 2016 rundet Frøyafestivalen ti år med festival på Siholmen. 2. august i år braker det løs igjen. I dag slapp festivalen sin første headliner for 2019-utgaven og vi har pratet litt med festivalsjef gjennom alle årene, Hallbjørn Stenhaug.

- Hva er det som gjør at dere år etter år orker å gyve løs på enda en festival?

- Ja, et godt spørsmål som undertegnede og sikkert også frivillige stiller seg selv like etter festivalslutt. Det er jo tusenvis av timer som legges ned, og den økonomiske risikoen er meget stor. Kun fire av festivalens år har vi fått et overskudd. Det sier litt om hvor vanskelig det er å treffe spikeren på hodet. 2018 med revidert festivalkonsept ble godt mottatt, og det resulterte også i et lite overskudd økonomisk. Alt har jo en ende – og undertegnede samt ledende medarbeidere har sikkert tenkte at nok er nok, nå må andre ta over. Jeg var vel selv klar til at si takk for meg etter 10-årsjubileet. Men mange frivillige og ikke minst våre viktige samarbeidspartnere ville at jeg skulle fortsette. Publikum er veldig flinke til at både rose og rise Og det er 95 prosent ros. Og DET er noe av det viktigste for oss for å motivere oss for en ny festival.

Tiårsjubileum for Frøyafestivalen - del 3

 

I tidligere intervju har Stenhaug fortalt at artistutvelgelsen starter allerede et godt år i forveien. Han bruker gjerne sommeren til å besøke festivaler med tanke på neste år.

- Jeg bruker sommeren til å se etter nye ting som dukket opp, kanskje høre om igjen band med ny besetning, prøve å finne ting som ikke vært i Norge før. Og så stoler på samspillet med bookere og managere her i Norge. De kjenner konseptet vårt og det norske markedet, og kommer med forslag til artister som bør på Frøyafestivalen. Utpå høsten har jeg ei bruttoliste på  35-40 artistnavn som alle er aktuelle. Deretter begynner vi å forfine lista, og etterhvert bestemme i hvert fall en headliner pr. dag, fortalte Stenhaug i forbindelse med tiårsjubileet i 2016.

- Hva slags tilbakemeldinger får dere fra publikum og hvordan bruker dere disse tilbakemeldingene når nytt festivalprogram skal settes sammen?

- Vi får ganske klare tilbakemeldinger under selve festivalen og i etterkant. Det kan være artistforslag og gode forslag til logistiske endringer. De fleste forslagene som kommer er noe som vi selv allerede har overveid, og når publikum også da tenker som oss er det lettere å gjøre de endringene eller gjennomføre bookinger vi har hatt planer om. Tilbakemeldingene peker veldig ofte i samme retning,så det er derfor lett å lytte til dem, sier Stenhaug i dag.

- Hvor godt fornøyd er du med det nye festivalområdet etter å ha prøvd dette et par år?

- Vi er veldig godt fornøyd med festivalområdet. Det er betydelig bedre enn det vi hadde tidligere.Helge Gåsø og hans folk er ekstremt løsningsorienterte og serviceinnstilte. De er meget oppsatt på at besøkende skal ha en god opplevelse. Så rammene blir de samme i 2019, dog med små justeringer med hensyn til plasseringer av bar og scene i teltet.

- Tilbudet av (musikk)opplevelser i øyregionen blir større og større for hvert år - og antall publikummere er relativt stabilt. Merkes denne konkurransen om publikum dere kulturtilbudene imelllom?

- Jeg synes det er fint at det er så mange kulturtilbud i regionen. Ikke kun musikk,men også andre kulturbegivenheter. Men det er klart at de store konsertene og festivalene i Trondheim gjør det vanskeligere for oss å gjøre publikum tilfreds. Folk blir litt mettet på opplevelser, og så glemmer de fort at for 15 år siden kom det ingen internasjonale artister til Siholmen og kystregionen. Først når det eventuelt oppstår en situasjon der det ikke blir arrangert festival, vil man merke hvor stort det var. Vi er den største kulturbegivenheten i regionen, i hvert fall hvis vi ser på antall publikummere. Ser vi også på logistikkdelen, er det jo i omfang et arrangement man ikke ville tro kunne gjennomføres år etter år på et så lite sted. Mange av de utenlandske artistene blir positivt overrasket over professjonaliteten og effektiviteten.

- Vi vet vi trekker flest publikummere og det ønsker vi fortsatt å gjøre. 2019-programmet vil igjen gjøre det attraktivt at ta turen til Frøya og Siholmen. Vi har mange spennende navn; Noen få gjengangere som publikum har etterspirt. Og så en del meget kjente artister som ikke har satt sine bein på Frøya tidligere, og heller ikke i Trondheim, sier Stenhaug.