- En hvit flekk i etterkrigshistorien

Kultur

I år er det 75 år siden freden kom til Norge og vi ble igjen et fritt land. Mange hadde lidd store tap under okkupasjonen og mange yrkesgrupper ble hardt prøvet. Sjøfolka er blant de som fikk størst belastning.

- Vi vet i dag en del om de som seilte ute, mye takket være forfattere som Jon Michelet. Men sjøfolka som ble igjen i Norge er knapt nevnt i litteraturen, forteller samlingsforvalter ved Kystmuseet, Bente Merete Heggvik i en pressemelding.

Lørdag 25. januar skal hun fortelle om hjemmeseilerne under krigen.- Man kan på mange vis si at hjemmeseilerne er en hvit flekk i krigshistorien. Hvem var de, hvor mange var de og hvordan ble hverdagen for disse sjøfolka under krigen? Og hva kan det skyldes at vi vet så lite om denne yrkesgruppen?

Slike spørsmål er Heggvik svært opptatt av.


Museene i Sør-Trøndelag: 11 museer og 24 besøkssteder
 • MiST er en av regionens største kulturinstitusjoner og består av 11 museer og 24 besøkssteder. Oppgaven er å ta vare på, produsere og formidle kunnskap om norsk kunst- og kulturhistorie gjennom utstillinger, publikasjoner og en rekke publikumstilbud tilpasset ulike målgrupper.
 • Følgende museer hører til i MiST:
 • Sverresborg Trøndelag Folkemuseum
 • Rørosmuseet
 • Orkla Industrimuseum
 • Norsk Døvemuseum
 • Museet Kystens Arv
 • Kystmuseet i Sør-Trøndelag
 • Trondhjems Sjøfartsmuseum
 • Trondheim kunstmuseum
 • Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
 • Rockheim
 • Ringve Musikkmuseum

DS_Vesteraalen  Foto: Kystmuseet

- Foredraget er basert på min mastergradsoppgave, hvor jeg fikk mulighet til å intervjue en del sjøfolk i tillegg å fordype med i arkivmateriale om nettopp hjemmeflåten under krigen, forteller Heggvik.

I høst ble lokalavisa med folka på Kystmuseet en dag på jobben. Den reportasjen kan du lese her: