En tid å huske

Laget kunst av doruller, isopor, steiner, spikere, pinner, papp - og med data

Kultur

Mens vi leste i media om italienske barn som tegnet regnbue til håp og trøst under koronavirus-pandemien, laget ungene fra Hitra ekte kunst.

Elever fra mellomtrinn i Fillan skole var flinke til å omstille seg til digital undervisning i kunst og håndverk mens skolen var stengt. I stedet for sløyden og praktiske oppgaver med gips og leire på kunstavdeling, måtte man finne nye måter å jobbe på.

- Det var gjort flere forsøk, det var diskusjoner og tanker om hvordan det ville komme til å fungere når alt av vanlig undervisning ble plutselig snudd på hodet. Både ledelse og kontaktlærere jobbet hardt for å komme i gang med undervisning på nett. Jeg tror at flere lærere vil etterhvert dele sine tanker og minner om disse spesielle koronatider, forteller Galina Aukan som er lærer i kunst og håndverk ved Fillan skole.

Hun er enig med Erna Solberg som sa på en pressekonferanse om gjenåpning av samfunnet 7. mai at det var tid som vi skal huske resten av livet.

Men hva skal vi huske egentlig?

- Jeg skal huske at mine elever var utrolig flinke og jobbet både entusiastisk og kreativt, sier Galina.

Noen sendte henne flere varianter av den samme hjemmeoppgave. Alt som var laget, var i følge læreren veldig spesielle arbeider med sjel, masse fantasi og spennende ideer.

- Elever malte på papir, tegnet med kritt på gateasfalt og laget 3D gjenstander av noe som de hadde hjemme eller funnet i natur. Det var kunst av stablete opp på hverandre doruller, isopor, steiner, spikere, pinner, papp, papir, teip osv. Barna koset seg og samtidig eksperimenterte med form og farge.

Elevene lærte mye om digital bilderedigering og bildemontasje. Det var laget korte videosnutter og spennende arbeider i programmer som Paint 3D, Brushes, PaperArtist og Photoshop.

- Jeg er imponert av våre elever og deres uttrykk av egne koronatid-opplevelser i kunstoppgaver, sier kunst- og håndverkslæreren.

Flere arbeider vil bli utstilt på Fillan skole sin hjemmeside. Det er også laget en utstilling på vegg ved hovedinngangen til Fillan skole hvor du kan stikke innom for å se på.

- Jeg ønsker alle lesere god helse og positivitet i hverdagen. Koronatid vil gå over. Alt blir bra, sier en Galina Aukan.

(I denne artikkelen presenteres det bare en liten del av alt som elevene har laget.)