Vil vise aktuelle polske kinofilmer til polakker

Kinoansvarlig på Frøya, Mona Skarsvåg (arkivfoto). 

Kultur

Norsk Filmdistribusjon ønsker å tilby aktuelle polske kinofilmer til polakker bosatt i Norge. Selv om polakker er hovedmålgruppen, er de polske filmene er også ment for andre. De vises med enten engelske eller norske undertekster.

- Dette må vi prøve ut., forteller kulturkonsulent Mona Skarsvåg i Frøya kommune.

Hun viser til at det i Øyregionen er mange innbyggere med polsk bakgrunn.

- Det er klart vi må tilby dette til en så stor befolkningsgruppe. Dette er spennende, og jeg håper det kommer mange. Blir det suksess, ser vi positivt på å opprettholde dette samarbeidet med Norsk Filmdistribusjon, sier Skarsvåg.

Filmer som er kinoaktuelle i Polen

Norsk Filmdistribusjon skal distribuere polske filmer på norske kinoer i samarbeid med KINO Project. Konseptet heter NFD Expat.

Planen er å vise filmer som er kinoaktuelle i Polen.


- Jeg skal sørge for at lyset ikke blir slått på, før etter hele rulleteksten

Når spillefilmen "Alle hater" Johan" kommer på kino på Frøya, vil kulturkonsulent Mona Skarsvåg sørge for at alle lokale medvirkende får skinne på lerretet.


Selskapet viser til at mennesker med polsk bakgrunn ønsker å gå på kino for å se ferske filmer fra hjemlandet samtidig som de møter andre med samme bakgrunn.

Første film i samarbeidet er «Raz, Jeszcze Raz» som har premiere 4. desember.

Første gang KINO Project viste polsk film i Norge var i april 2016 på Sandnes kino. Fra oktober 2017 har KINO Project distribuert 31 titler til norske kinoer. Før covid-pandemien organiserte de 1317 visninger med totalt 66.694 besøkende.