Slik vil de koronateste festivalpublikummet

Også de med grønt koronapass blir oppfordret til å teste seg før de entrer festivalområdet til Frøyafestivalen.

Bildet er fra Freddy Kalas-konserten i 2019.  Foto: Krzysztof Zboralski

Kultur

Frøyafestivalen åpner med konsert med Åge Aleksandersen torsdag. (Egentlig onsdag, da det spilles lukket Åge-konsert for festivalens sponsorer og samarbeidspartnere). Deretter blir det i alt ni konserter fram til og med lørdag.

Med mye folk og fortsatt klare korona-begrensninger, har arrangøren i samarbeid med smittevern-ledelsen i Frøya kommune lagt opp til koronatesting av alle publikummerne. Også de med grønt koronapass blir oppfordret til likevel å la seg teste ved ankomst.


Alle uten koronapass må testes før konsert-start

Er man uten koronapass må man i år testes før man får entre Frøyafestivalen, forteller arrangøren.


Festivalsjef Hallbjørn Stenhaug og medieansvarlig Jan Otto Fredagsvik sier det er behov for å gå litt nærmere inn på dette med «Grønt sertifikat».

- Dette sertifikatet får du tre uker etter første vaksinedose. Da er du etter helsemyndighetenes bestemmelser «beskyttet» og da trenger du i prinsippet ikke å teste deg før inngang. Men – på grunn av usikkerheten omkring deltavarianten av viruset, så praktiserer flere arrangører fremlegging av negativ test også for de som har grønt pass etter en dose. Frøyafestivalen har hele tiden fra og med våren 2020 hatt tett kontakt med kommunens koronagruppe med kommuneoverlegen i spissen. Kort oppsummert er vi tilrådd følgende:

  1. Ingen under 12 år trenger teste seg.
  2. Gruppen 12-18 år er ikke vaksinert og trenger teste seg.
  3. For å vise grønt sertifikat må gruppen 12-16 år ha foreldrenes hjelp for å få logget seg inn på Helsenorge og ta ut sertifikatet. Etter fylte 16 år kan ungdommene logge seg selv inn på Helsenorge.
  4. Er du fullvaksinert, har gjennomgått covid-19 innenfor siste 6 måneder eller har tatt én vaksinedose for mer enn 3 uker siden, har du grønt koronasertifikat. Det vil si at du i utgangspunktet ikke trenger hurtigtest 24 timer før arrangementet for å få adgang. På grunn av fremmarsj av deltavirus globalt og nasjonalt, anbefaler likevel kommuneoverlegen at de som kun har tatt én vaksinedose - tester seg med hurtigtest før ankomst festivalen. Dette fordi vi vet at to vaksinedoser beskytter bedre mot deltavarianten, enn kun en dose.

Det vil være to innganger til festivalområdet og teltet, ettersom de opererer med to adskilte kohorter – både foran utescenen og i teltet.

- Du kan ikke bevege deg mellom kohortene under konsertene. Kohortene har egne toaletter og barer. Drikke bestilles via mobiltelefon fra bordene og blir brakt dit av servitører. Det er ikke servering av mat, sier Stenhaug og Fredagsvik.

- Nå kan det være mange som ikke er bekvemme med å bestille fra mobil, så da anbefaler vi at dere hjelper hverandre og eksempelvis gjør innbyrdes oppgjør med «Vipps». Velkommen til hyggelig selskap på Siholmen, sier de to.

Husker du den gode stemninga fra 2019? Ta en titt på vår festivalfotografs 212 beste bilder fra Siholmen