– Jeg har aldri opplevd noe lignende, sa en gjennombløt Gunhild Hjertaas og kikket opp på den regntunge himmelen etter endt forestilling på Hjertåsen i fjor. "Sommer i Tyrol"-forestillinga ble alt annet enn tørr og sommerlig da regnet høljet ned og og gjorde sitt beste for å sette ny nedbørsrekord. Men da tyrolerfesten var i full gang på gårdstunet, humret og klappet publikum med. Da var alt som het regn glemt og folket koste seg.

SE BILDENE FRA DEN FUKTIGE TYROLERFESTEN I FJOR HER

Prøver på nytt - med nye tvister

Nå er teatergruppa Framdrift igjen samlet på familiegården ved Sandstad, og klar for årets oppsetning av "Sommer i Tyrol". Teatergruppa lover nye tvister og nye fjes i årets gårdsteaterproduksjon, og nå er også værmeldinga for torsdagen veldig lovende.

- Vi har ikke bestilt nedbør, men sol på alle forestillingene i år, smiler produsent og skuespiller Gunhild Hjertaas

Det som er sikkert, er at det blir tyrolerfest uansett. Gjengen er allerede godt i gang med forberedelsene, for det jodles og danses når lokalavisas utsendte er innom øvingene på Hjertåsen.

- Det er gjort endringer fra i fjor, forteller Hjertaas.

- Historien er den samme, men vi har fornyet oss, hvis ikke hadde det blitt kjedelig for både oss og publikum.

De fleste bak produksjonen har blitt godt kjent med stykket og har sett flere muligheter underveis til å gjøre stykket enda artigere. Vi kan love de som så forestillinga i fjor, at det blir en annerledes opplevelse i år, forteller Hjertaas.

Hjemme på Hjertåsen

Gunhild Hjertaas har igjen samlet troppene til familiegården på Hitra, og forteller at det er deilig å være tilbake på Hitra.

- Det er et fint og spesielt sted vi har her på Hitra.  De som kommer hit blir forelska i stedet. At vi tar i bruk dette stedet og gården min oldefar drev, det betyr mye for meg og er veldig stort, sier Hjertaas.

Som nyutdannet startet Gunhild opp teatergruppen Framdrift med Kari Wist Holmen og Helga Haga. Det var lite jobber å finne forteller Gunhild, derfor tok de tøffe jentene saken i egne hender og startet opp med musikkteater på egenhånd.

- Vi har klart å skape en arena med jobb til oss selv. Samtidig kan tilby andre nyutdannede i samme situasjon som oss arbeidsplasser. Det er noe vi er veldige stolte av, sier Hjertaas.

Såpestjerner og hitterslekt

Det unge skuespillerensemblet på Hjertåsen i år, består av gårdsteaterveteranene Andreas Ven Langø, Erik Bauck, Kari Wist Holmen og Gunhild Hjertaas.

I tillegg er de lokale ungdommene Alisa Mellemsæther, Ronja Athammer og Thea Sofie Baglo med i produksjonen.

- I år er det tre nye stjernegriser som tar plass i fjøset på Hjertåsen, forteller Gunhild Hjertaas.

I årets oppsetning skal Fredrik Hermansen spille rollen som den kjærlighetssyke hovmesteren Ludvigsen. Hermansen jobber som frilansskuespiller og har de siste årene hatt engasjement på Hålogaland teater i Tromsø. Mange vil kanskje kjenne igjen Fredrik fra tv-serien De syv søstre der han var med i flere sesonger.

- Da jeg ble spurt om å være med i denne produksjonen, kunne jeg ikke takke nei til det. Det blir veldig spennende å opptre utendørs i en kjempefin setting. Gården blir et naturlig rammeverk for stykket, sier Fredrik Hermansen.

Et annet nytt ansikt i årets forestilling er Patrick Børjesson, som går på Teaterhøgskolen i Nord-Trøndelag. Studenten Patrick forteller at det er fint å få muligheten til å jobbe med teater i sommerferien.

-Selv om det er mye jobb, er det veldig morsomt og absolutt verdt det.

Patrick skal spille den pubertale Olav Mellomdalen Jr., en nyskrevet rolle i årets spill. Patrick har tidligere vært med i såpeserien Hotell Cæsar.

Den tredje debutanten under årets forestilling er Mari Dahl Sæther, som snart er ferdig med sitt masterstudie i skuespillerfag ved Teaterhøgskolen i Oslo.

- Først etter at Mari hadde sagt ja til oss, fikk vi vite at hun har tilknytning til Hitra, forteller Gunhild Hjertaas.

- Faren min er fra Ulvøya. Vi har et feriested her som jeg kan bo på i forbindelse med stykket og der har jeg feriert her i forkant av øvingene, forteller Mari Dahl Sæther.

- Å få være med på stykket «Sommer i Tyrol» og i tillegg være her på Hitra, er virkelig en bonus, smiler hun.

Mari skal spille Ragnhild Louise Mellomdalen, en styrtrik hotellmagnat med høyt tempo og lavt blodsukker.

De tre nye skuespillerne Fredrik, Patrick og Mari forteller at de gleder seg til å opptre og er spente på hvordan det blir å spille utendørsforestilling på Hjertåsen.

- Det at det ikke er kulisser her, men et faktisk gårdstun, gjør at vi kan bruke det meste her, finne ting og bruke dem underveis i stykket. Det er spennende, forteller Fredrik Hermansen.

Patrick og Fredrik har aldri vært på Hitra før, men håper de får anledning til å fiske når de først er her.

- Men det blir får bli etter premieren, vi har ikke tid før, smiler Patrick.

Trofast publikum

De er så heldige å ha et trofast publikum her i øyregionen, forteller Gunhild.

- Jeg har blir stoppa på Fillan av folk som etterspør om det blir teater på Hjertåsen i år også, og da må vi jo bare gjøre det, smiler Gunhild.

- Det er jo det her vi elsker å gjøre, å dra ut og spille teater.

De får hvert år hjelp av frivillige på Hitra, slik at de kan realisere gårdsteaterproduksjonene sine, forteller Gunhild Hjertaas.

- Vi er veldig takknemmelige for at de stiller opp for oss år etter år, legger Gunhild til.

- Vi vil at alle som har lyst, skal ha muligheten til å få med seg stykket vårt. Hele familien kan gjerne komme, sier Gunhild Hjertaas. Billettene er nå lagt ut for salg.

- Vi er jo ikke så gamle selv og lager scener som vi selv synes er artige. Derfor tror vi humoren og forestillingen passer godt til unge mennesker.

Dette er tredje sommeren at Framdrift er på plass på Hitra.

- Denne gangen har vi lagt forestillingene til helg i steden for ukedager. Vi tror dette gjør at flere har muligheten til å komme på forestillingene, sier Hjertaas.

Hemmelighetskremmerier

I fjor var de skikkelig uheldige med været. Det ble til og med satt nedbørsrekord under en av fjorårets forestillinger, forteller Hjertaas.

- Vi har ikke bestilt nedbør, men sol på alle forestillingene i år, smiler hun.

Det som er sikkert, er at det blir tyrolerfest uansett.

I fjor var det Vassendgutane som kom på tunet, i år er det duket for en ny artist.

Hvem, vil ikke Gunhild og de andre røpe.

- Det får bli en overraskelse til de som kommer på forestillingen, litt hemmeligheter må vi spare til forestillingen går av stabelen, smiler Gunhild Hjertaas.

Sommer i Tyrol har premiere torsdag 7.august med påfølgende forestillinger 8. og 9. august på Hitra.

Mer info og flere sommerlige aktiviteter finner du i lokalavisas kulturkalender