Det er strikkekurs i lokalene til Frøyværingen. Barn og unge er målgruppen og fem barn fra 5-8 år sitter klare med strikkepinnene.

- Da vi vokste opp var strikking en nødvendighet. Alle måtte lære seg å strikke. Vi begynte med dukkeklær da vi var 6-7 år, så ble det andre ting som luer og sokker etter hvert, sier Svanhild Haugen. Hun er en av initiativtakerne til strikkekurs for barn og unge. Målet er å verve flere til deres egne store interesse.

- Det vi vil gi dem, er en livslang glede. Det å sette seg med et håndarbeid er et godt alternativ til å se på Tv og vi syns flere av de unge burde få oppleve denne gleden, sier strikkeentusiasten.

Hun sier at de ser at strikkekurset krasja med UKM og fotball-cup denne helga, men håper på flere deltagere ved neste kursdag.

Ber skolen bruke besteforeldre

Haugen og de andre kurslederne ved Frøyværingen sier at de ser at strikkeinteressen kommer for fullt, og syns det er gøy at også gutter har begynte å få interesse for strikking.

- Jeg var inne i klassen til barnebarnet mitt i hjalp til å lære elevene å strikke. Det er klart at det er vanskelig for en lærer å lære 20 elever å strikke, så bruk gjerne besteforeldre og andre som kan å strikke i disse timene, oppfordrer Haugen. Denne dagen har de forberedt strikkepinnene med ferdig opplegg til å strikke et pannebånd.

- Det er greit å begynne med noe enkelt. Så kan de lære rett og vrang og hælfelling osv etter hvert. Det er ikke noe i veien for at barn i 6. – 7- klasse kan lære dette, mener Haugen.

[M1]

Allerede en racer med pinnene

Inger Theoline Teigås (5) har strikka litt før med mormor, og kompisen Sebastian Lilja Skarpnes (5) kikker over skuldra hennes om han kan plukke opp noen triks.

Hanna Lykke Larsen (7) er en racer med pinnene allerede og holder nå på å lære seg å strikke med garnet på fingeren, slik at det skal gå enda fortere.

- Jeg har strikka pannebånd og pulsvarmere, og nå holder jeg på med ei lue hjemme. Jeg syns bare det er artig, sier sjuåringen som lærte seg å strikke rett før jul. På andre siden av bordet sitter Thea Johanna Sæther (snart 8) som også har lyst til å bli flink til å strikke.

- Jeg har prøvd litt før og det er artig.

- SFO er best

En av guttene på kurset, Linus Bartsch (6) forteller at de strikker på SFO, og da er det spesielt jentene som strikker.

- Det er mest jenter. Det er fordi jentene liker å strikke, og jeg ser mest jenter som gjør det. Men gutter kan også strikker, sier han.

I Kunst og håndtverkstimene på skolen har han mala en racerbil.

[M2]

- Den ble kul!

Men best liker Linus seg på SFO.

- SFO er det beste ved hele skolen. Der får man gjøre sånne ting man vil. Fingerhekling for eksempel. Jeg kan å fingerhekle kjempefort. Jeg har laga mange som er forskjellig lange. Noen kjempelange!

Men nå ser ikke Linus bort ifra at han bytter ut fingerheklinga med strikkepinner.

- Man kan jo strikke så mye forskjellig. Luer, votter, sokker og det er kjempeartig å lage noe.

Og målet hva Linus helst vil strikke seg, er klart:

- En genser. Jeg tror jeg kan klare det. Men jeg må øve litt. Den skal være gul og rød og ha stjerner og alt mulig annet mønster på seg, smiler Linus Bartsch mens mamma hjelper han å få neste maske over på rett pinne.