Besetningen av profesjonelle skuespillere til årets oppsetning av "Maren dømt til døden" i Dolm kirke er satt, Unni Cicilie Haugen ved Kystmuseet i Sør-Trøndelag.

Hovedrolleinnehaver blir Line Heie Hallem, som skal spille Maren Johanne Olsdotter Jektvik.

Hallem er 34 år, skulespiller og fra Verdal. Hun jobber i disse dager ved regionteateret «Teateret Vårt» i Molde, hvor hun for øyeblikket er aktuell som en av hovedrolleinnhaverne i forestillingen «Pusterom» , som har premiere 21.mars.

- Line er ei allsidig dame og blir til sommeren å se i rollen som «vår» Maren Johanne Olsdatter Jektvik, en svært krevende og utfoldende rolle som det kan være krevende å fylle gjennom en hel forestilling. Regissør Arnstein Langåssve har tidligere uttalt at «amatører er riktig så gode på enkeltscener, men har litt større utfordringer i å holde karrakteren gjennom et helt stykke, i motsetning til hva en profesjonell skuespiller kan utøve, sier Haugen.

Variert bakgrunn

Line har sin utdanning i bachelor i skuespillerfag fra Kunsthøgskolen i Oslo samt en god del jobberfaring. Hun har jobbet som freelanceskuespiller på forskjellige scener rundt omkring i Norge, men også utenfor, hvor hun våren 2006 var med i oppsettingen av Peer Gynt under regi av Robert Wilson i New York. I tillegg har hun også medvirket i forskjellige kortfilmer. Line er søster av Marte Hallem, som var med på å sette opp «Oda fra Havet» ute på Mausundvær i fjor sommer sammen sin ektemann og Maren-regissør Arnstein Langåssve. Line var også medvirkende i Oda fra havet som skuespiller og regiassistent.

- Vi har gjennom flere år hatt flere svært dyktige lokale og profesjonelle skuespillere i hovedrollen som Maren. Det har i tillegg vært en stor spennvidde i alder på skuespillerne til tross for Marens tidsmessige alder. Arnstein har i likhet med forrige regissør, Anne Krigsvoll, valgt en skuespiller med autentisk alder for å styrke stykkets troverdighet. Vi har vel ikke funnet en Maren med lokal tilhørighet, men vi har funnet en person som har Marens tidsmessige riktige alder og utseende, og dette ser ut til å bli spennende. Line blir med ved neste samling 11 og 12.april. I tillegg vil alle kunstneriske medvirkende og skuespillere bli med, forteller Haugen.

166 år etter den dødsdømte Maren Johanne

- Når vi nå, 166 år etter fullbyrdelsen av drapsdømte Maren Johanne vil fortelle historien hennes på ny, er det ikke bare på grunn av historiens dramatiske omstendighet. Historien har noe generelt å fortelle oss mennesker om hvor svake vi er, men også om hvor sterke vi kan være, når bygdadyret er ute "å fær". I tillegg har den et persongalleri som flere av oss kan kjenne oss igjen i. Det er viktig å formidle denne historien gjennom generasjoner for at vi ikke skal glemme at en slik hendelse har skjedd i virkeligheten og rett rundt der vi trår i hverdagen. I tillegg kan man kanskje tilegne seg litt lokal historiekunnskap, sier Haugen ved museet.

- Årets oppsetting vil by på en del forandringer til tross for at Arnstein har tenkt å bygge opp om det grunnlaget Anne Krigsvoll la ved forrige oppsetting i 2013.  Fortsatt har vi stor mangel i besetning av voksne aktører og kormedlemmer, så meld dere på så snart som mulig da alle roller besettes ved neste samling, sier Haugen.