Som lokalavisa Hitra-Frøya tidligere har skrevet om, er Spætt Film i gang med sitt dokumentarprosjekt om den tidligere politimannen Bob Leuci. Han tystet på korrupte kollegaer i New York på 1970-tallet, som nesten kostet han livet.

Prosjektet har de jobbet med samtidig som firmaet vant gullprisen "Alpine Camera in Gold" på den internasjonale filmfestivalen i Graz, Østerrike for filmen ”Fallet”.

- Fikk aldri annerkjennelse

Bob Leuci og Magnus Skatvold fikk god kontakt under filmen. Det har gjort til at Leuci vil avsløre detaljer han ikke har snakket om tidligere. Foto: Spætt Film

For en kort tid tilbake var regissør Magnus Skatvold, som har slekt og redigerer filmer på Hitra, på besøk i New York for å møte Leuci. Der hadde han med seg en amerikansk produsent og en amerikansk med-regissør som har hatt tilknytning til HBO.

- Ut fra tre intervjuer med Leuci, en forfatter som har skrevet om saken, og en jussprofessor, skjønte vi fort at historien var større enn vi trodde. At han tystet på sine egne i et sånt korrupt miljø var svært modig gjort. Det hadde også stor betydning i sin samtid, siden det førte til at narkoavdelingen som Leuci jobbet i ble nedlagt, forteller regissøren.

- Det gjorde at dokumentaren gikk fra å handle om Bob Leuci til hvor tungt det faktisk er å være en varsler. Han fikk aldri noen annerkjennelse for det han gjorde, men ble kun sett på som en tyster. Som vi ser i dag med Snowdens avsløringer, er det svært vanskelig for de som står opp mot urett, fortsetter Skatvold.

- Ikke en good-guy

Til tross for varslingen, var ikke Leuci noen feilfri politimann.

- Han var nok ikke en good-guy og har gjort mye han angret på. Det er vel kanskje det som gjør han ekstra spennende som intervjuobjekt, siden han er veldig ærlig.

- Har du noen eksempler på handlinger han angret på?

- Han utnyttet sin stilling i flere år hvor han gav beslaglagt dop til  narkomane i bytte mot informasjon. Han drev med underslag og fikk bevist en mann feilaktig dømt. Nå er han 75 år og vil gjerne gjøre opp for det han gjorde. Han har også lovet oss å komme med opplysninger han aldri har fortalt om tidligere.

Vil lage internasjonal dokumentar

Spætt media fikk utviklingsstøtte av Midtnorsk filmsenter for å dra til USA. Nylig fikk de også en ny støtte på 100.000 kroner for å videreutvikle prosjektet ytterligere.

Ut fra intervjuene som ble gjort i USA, har de laget en trailer som forklarer hvilken historie de ønsker å fortelle til mulige sponsorer og produsenter.

- Filmen har et budsjett på fire millioner kroner totalt og vi ønsker å få finansiert halvpart igjennom private sponsorer, som ser at vi har en unik historie å fortelle. Så vi håper at privatpersoner i Norge, USA, eller andre steder, vil kunne tenke seg å støtte prosjektet, før vi etter planen går i gang til høsten, sier regissøren for dokumentaren.

Ambisjonene for prosjektet har vokst med historiene de har fått under USA-besøket.

- Vi vil lage en internasjonal dokumentar og har hatt samtaler med HBO. Suksessen til dokumentaren ”Jinx” har gjort dem nysgjerrige på slike serier og selv om de ikke kan love oss noe nå, satser vi på å få vist den for et internasjonalt publikum, avslutter Skatvold.