Hitra og Frøya sender hele tre deltakere til landsmønstringa i Ungdommens Kulturmønstring nå i helga. Kristoffer Einvik (Hitra), Mary Daniese A. Sæther (Frøya) og Sara Brasøy Fjeldvær (Hitra) skal alle representere Sør-Trøndelag under landsmønstringa, som blir arrangert i Trondheim 25.-29. juni.

Øyregionen har hatt enkeltdeltakere i den avsluttende landsmønstringa av UKM tidligere, men trolig har vi aldri før sendt så mange og ulike kunstneriske uttrykk som i år.

600 deltakere fra hele landet

UKM-festivalen, Ungdommens kulturmønstring, arrangeres for 27.gang fra 25. - 29. juni i Trondheim. Dette er Norges største offentlige satsing på ungdomskultur og en festival for, av og med ungdom i alderen 13 til 20 år. Festivalen er en del av UNG 2014 som er ungdomskulturens feiring av 200-års jubileet for grunnloven, hvor over 10.000 ungdommer samles til hektiske festivaldager.

UKM-festivalen har over 600 deltakere fra hele landet som samles for å vise hvilket kulturelt mangfold ungdom har å by på. Sammenlagt har Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag 27 representerte bidrag under årets festival, hvorav altså tre kommer fra øyregionen.

Fra UKM til Spellemannspris

-Mange unge artister som slår gjennom i dag har en fortid i UKM. På UKM-festivalen kan du derfor oppleve morgendagens stjerner, og mange blir også oppdaget nettopp i løpet av disse dagene, sier Torstein Siegel, daglig leder ved UKM-festivalen.Både LidoLido og Moddi er tidligere UKM-deltakere og har begge brukt UKM som springbrett for å komme dit de er i dag. LidoLido holder konsert på Sverresborg fredag 27.juni og Moddi holder workshop torsdag 26. juni under UKM-festivalen. I 2013 ble LidoLido kåret til “Årets nykommer” og vant 250.000 kroner under Spellemannsprisen og Moddi mottok Spellemannsprisen i kategorien “Viser”.Andre artister som har deltatt på UKM er blant andre Margaret Berger, Karpe Diem, Tone Damli Aaberge, Jenny Langlo, Moddi, Eva Weel Skram og Odd Nordstoga.

Her er Sør-Trøndelags representanter

Kunstutstilling:

Ragnhild Spjøtvold – Hemne

Erlend Stavdahl – Trondheim

Oda Helene Berg – Ørland

Kristoffer Einvik – Hitra

Film:

Film Crew «Ranet» – Skaun

Scene:

FOG (Trym Renolen, Henrik Hepsø og Gaute Hammer)  - Trondheim

Alexandru Gros Grindvoll –  Rennebu

Ane Mestvedthagen –  Røros

Mary Daniese A. Sæther –  Frøya

Kaukasus (Håvard Rikstad Tanem, Julius Green, Jørgen Buvarp, Per Arne Ytterdahl, Sveinung Karlsen, Vebjørn Ulstad) – Klæbu

Sara Brasøy Fjeldvær – Hitra

Mary Daniese A. Sæther har utmerket seg med dans her lokalt de siste årene. Juryen i UKM i Selbu fikk også øynene opp for frøyajenta. Bildet er tatt under UKM Frøya tidligere i år. (Foto: Bjørg Støen)
Kristoffer Einvik (arkivfoto)