Man skulle kanskje tro at det siste Bjørn Fjeldvær, Mette Brasøy og barna deres Simon, Aslak og Sara ønsket å gjøre ved hjemkomst, var å holde konserter. Men det gjør de, delvis som gjengjeld for sponsoravtalene de inngikk for å kunne gjennomføre den lange og spennende reisen, men sikkert også for å formidle en del av opplevelsene de har hatt.

Det var i alle fall ingenting som tydet på at de fem familiemedlemmene var leie av verken spillejobber eller hverandre. De sprudlet like mye i Ægirsalen i går kveld, som de gjorde på samme sted tidlig i august i fjor.

Under familieforestillingen fikk publikum, bestående av en god del barn, høre om flere av de artige opplevelsene de har hatt gjennom nesten et helt år, ispedd mange av sangene de har sunget overalt i verden. Og etterpå var det mange av tilskuerne som tok det store kartet de har hatt med seg på reisa i nærmere øyesyn.

Gjestfrihet og nye venner

En time seinere var det lagt opp til ei noe større forestilling, hvor familien, som under jordomreisingen har kalt seg BFFamily, også tok sjansen på på fortelle om noen uheldige episoder. Også historier de hadde valgt å holde skjult for familien hjemme, for ikke å uroe dem mer enn nødvendig. Likevel er det ingen tvil om at det er de positive opplevelsene og trivelige hendelsene som har preget det ti måneder lange utenlandsoppholdet. Hvor gamle vennskap er pleiet, og nye inngått. Hvor mennesker de har blitt kjent med underveis har åpnet hjemmene sine for dem, og vist dem en utrolig gjestfrihet.

Den usedvanlig musikalske familien har også vist at det faktisk går an å livnære seg som gatemusikanter, selv om de fort innså at spilling hver eneste dag ville bli for mye, gjennom ei så lang reise. I stedet ble det en kombinasjon av jobb og ferie, hvor de har lært mye om seg selv og andre.

Snart på TV

En av sangene Sara, Simon, Aslak og Bjørn har fremført med suksess verden over, er Åge Aleksandersens "Fremmed fugl". Den ble også sunget i Ægirsalen. Det samme ble blant annet flere sanger kjent fra Adele, og Aslak hadde gjort en vellykket kombinasjon av en av dem, sammen med Aha sin "Take on me".

Sara sin stemmprakt kjenner vi fra før, og Sara overbeviste publikum om at stemmen slett ikke har tapt seg i løpet av det siste året. Men da hun sang Phantom of the Opera sammen med storebror Simon, ble de to til å gi publikum gåsehud under konserten.

Det var godt å komme hjem, sa alle fem i familien. Ikke minst Sara, som er blitt tenåring på turen, syntes det var deilig å møte igjen vennene sine.Trolig blir det ingen flere jordomreisingsprosjekt på familien, men i musikalsk sammenheng vil vi garantert høre mer til flere av dem. Og så kommer de på TV. NRK har meldt sin interesse for å ha dem med i "Sommeråpent" nå ganske snart, og kanskje blir det også film om den musikalske reisen jorda rundt.