Regi: Leiv Igor Devold

Med: Hubert Miłkowski, Karl Bekele Steinland, Øyvind Brandtzæg, Edyta Torhan, Jakub Sierenberg, Izabella Dudziak, Runar Koteng Frønes

Drama

Polen har flere år på rad blitt kåret til et av de verste landene for skeive. Per 2023 har rundt en tredjedel av landet erklært seg som “LGBT frie soner”. NRK kunne 6. mars skrive om at “Norwegian Dream” hetses blant det polske miljøet i Norge.

19 år gamle Robert fra Polen reiser til Norge for å jobbe og tjene penger. Han begynner å jobbe på en laksefabrikk og blir kjent med det lokale polske miljøet. Han blir også kjent med Ivar, som er åpent homofil. Robert, på den andre siden, gjemmer seksualiteten sin fra de andre polske arbeiderne, som er misfornøyde med arbeidsforholdene på fabrikken. De melder seg inn i fagforening og streiker, med Ivar, fabrikksjefens sønn med på laget. Når Robert også får ett tilbud fra fabrikksjefen står han plutselig ovenfor ett vanskelig valg.

“Social dumping” og arbeidskonflikter er det store bakteppet for kjærlighetshistorien mellom Robert og Ivar. Replikker som “Dere bryr dere bare om deres eget folk” stikker dypt. Jeg tror ikke det hadde ødelagt for kjærlighetshistorien som er i fokus, om filmen våget å gå enda lenger i sine skildringer om denne “social dumpingen” - men og kanskje gitt et enda mer nyansert bilde.

Hubert Miłkowski skinner virkelig i hovedrollen som Robert. Han gir filmen en viss emosjonel tyngde, men dette kunne vært enda bedre hadde det vært for ett mer utdypende manus.

Scener som kunne hatt mye mer emosjonell slagkraft mister det helt, fordi vi egentlig ikke kjenner karakterene så godt. Enkelte temaer, som streiken kunne ha blitt mer utreda. Filmen oppnår heller aldri en helt god rytme. Ting bare skjer, uten at det blir noe utforsket mer. Tempoet i filmen går opp og ned, noe som ødelegger for hele flyten.

Selv om “Norwegian Dream” gjerne kunne spilt enda mer på det emosjonelle er det uten tvil en tankevekker og en interessant film.

Terningkast: 4.

Skrevet av Aleksander Larsen