Oddgeir Bruaset, nasjonalkjendis som tv-reporter i NRK-serien "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu", kommer snart til øyregionen.

– Mer fokus på dei gamle juletradisjonane hadde nok gjort at vi følte oss rikare, sier Oddgeir Bruaset i forkant av de to foredragene han skal ha her ute lørdag 12. november i henholdsvis Kystmuseet i Fillan og ved Frøya bibliotek på Sistranda.

Det er Folkeakademiet Hitra og Folkeakademiet Frøya/Frøya bibliotek som er arrangører.

Nysgjerrig på lokal kultur? Her har vi samlet mange kultursaker fra Hitra og Frøya

Bruasets foredrag er kalt «Jula – der ingen skulle tru at nokon kunne bu». I fjor kom han med boka med samme navn, der han viser hvordan folk på de ytterste utpostene har feiret - og fremdeles feirer - jul. Nå reiser han rundt på en turne med et bildeforedrag og forteller fra boka.

Boka – og foredraget – inneholder mange spennende og iblant utrolige historier, både morsomme og rørende. Ifølge forhåndsomtalen tar forfatteren publikum med høyt til fjells, ytterst i havgapet og innerst i trande fjordarmer. Han forteller hvordan folk innrettet seg i jula, og om spennende og iblant utrolige historier.

Stabburet på fjellgården Kvipt i Fyresdal i Telemark, et av stedene Bruaset tar publikum med til. Foto: Tor Sivertstøl

- Noen av fortellingene er fra steder han har laget TV-program om, andre historier ligger lenger tilbake i tid og har utspilt seg på steder som nå er fraflyttet. Noen av fortellingene er knyttet til den lange og vanskelige veien mange hadde til bygda og handelsmannen, andre dreier seg om det som skjedde i heimen. Det meste står i sterk og tankevekkende kontrast til vår tids julefeiring.

Bruaset selger og signerer bøker i kaffepausen.

Lik Hitra-Frøya på Facebook, du også. Nå er vi snart 9.000