I 1912 fant lærer, geolog og arkeolog Anders Nummedal spor etter tidlig bosetning på Frøya. Ut fra flere ulike kilder kunne sporene knyttes til å være 11 000 år gamle, noe som betyr at det er noen av de tidligste bosetningsfunnene som er gjort i historien.

Det som ble funnet var flint som var tydelig behandlet av mennesker, og ei øks som ikke lenger ble tatt i bruk senere enn for ca. 11 000 år siden. I tillegg tyder det også på at vannstanden var på samme nivå her ute som den var på de andre stedene Nummedal fant tegn til tidlig bosetning, blant i Kristiansund i 1909. Det vil med andre ord si at det er flere ting som peker på at det var bosetning rundt Hamarvatntet for 11 000 år siden.

Hamarvatnet er unikt

- De fleste steder hvor man kan finne tidlige bosetningsfunn er ofte grodd igjen av skog i dag. Det er et stort problem at Norge vokser igjen. Sånn sett er Hamarvatnet unikt. Det er bare å gå opp på en bergknaus så ser man absolutt alt hvor menneskene bodde for så mange år siden. Det er veldig spesielt altså, sier fylkesarkeolog Kristian Pettersen.

Han forteller også at vannbestanden var mye høyere for så mange år siden, slik at Hamarvatnet var omringet av havet.

- Hamarvatnet var nesten som et basseng med øyer rundt, men ”bassenget” var veldig skjermet. Så de som bosatte seg der var veldig skjerma for storm og dårlig vær, slik at de lett kunne komme seg ut på sjøen for å fiske selv om det var dårlig vær. Og ikke minst; komme seg inn igjen.

Offisiell åpning av Steinalderløypa

- På førstkommende lørdag er det offisiell åpning av Steinalderløypa. Klokka 12 samles vi på biblioteket, og der vil fylkesarkeolog Kristian Pettersen fortelle om både Nummedal, funnene og steinalderen. Det er utrolig interessant, og jeg syns alle som har mulighet bør komme å høre på! Og ikke minst bli med en tur rundt løypa for å se. Løypa er ikke mer enn rundt 2-3km lang, så det er ikke lange turen, sier kultursjef Knut Arne Strømøy.

Samarbeid med Sistranda Skole

Det er også snakk om at 5.klassen ved Sistranda Skole hvert år skal få ”ansvar” for løypa. Det vil si at de skal holde den i orden, samtidig som at de får et undervisningsopplegg rundt det.

- Steinalderen er jo veldig interessant, og siden Sistranda Skole er så i nærheten av Hamarvatnet så hadde det vært kjempegreit at 5.klassen kan lære om historien og samtidig få se det med egne øyne! Det er jo en super del av undervisninga, sier Knut Arne Strømøy.

Førstkommende lørdag er det offisiell åpning av Steinalderløypa. Kultursjef Knut Arne Strømøy (t.v.) og fylkesarkeolog Kristian Pettersen oppfordrer folk til å komme.