Onsdagskvelden 8. juni er det klart for konsert i Storsalen i Frøya kulturhus. Konserten som er et resultat av samarbeidet mellom Frøya kulturskole og musikerne Julie og Andreas Rokseth, har blitt flyttet tre ganger på grunn av pandemi og uvær, men nå prøver de igjen.

– Sommeren 2019 besøkte Frøya kulturskoles lærere Sula Kultur v/Evelyn Ovesen og Tom Kjærås på Sula. Vi var nysgjerrig på hvem SulaKultur var; en ny, for oss ukjent kulturaktør i Øyrekka. Det måtte vi sjekke ut. Det vi ikke visste da, var at også Julie og Andreas Rokseth (barna til Evelyn) var på Sula samtidig. Vi fikk også møte dem, og det ble straks klart at her var det musikere på verdensnivå! Møtet var høyst inspirerende for alle parter, og vi startet raskt å snuse på mulighet for et samarbeid, forteller Toril Antonsen Aae, virksomhetsleder for Frøya kulturskole.

Ulike konsept ble vurdert, men det ble til slutt naturlig å lande på et dypdykk inn i tangoens verden, ettersom det er det Julie og Andreas har spesialisert seg i.

– Kulturskolens lærere kjente tango kun på avstand, og det var gøy å lære noe nytt. Av dedikerte spesialister!

Holdt digital kontakt

I løpet av pandemien holdt de liv i samarbeidet gjennom ulike workshops over Skype og Teams. Opprinnelig skulle de ha konserter juni 2020, men da gikk alt i vasken. Deretter var det juni 2021 som var aktuell, men da ble det kun øvingsdager på Sula uten konsert.

Så var det januar 2022 som var planen. Da uten publikum i salen, men en livestreamet konsert til hele verden. Men da kom stormen Gyda og ødela, så musikerne fra Trondheim ikke kom seg utover til Frøya.

Verdensartister og liten kulturskole

– Nå satser vi altså knallhardt på at neste uke skal vi endelig få presentert arbeidet vårt for publikum! Det blir da mulig både fra salen og via streaming til hele verden. I pose og sekk, altså. Samarbeidet er ganske unikt med tanke på at det er to profesjonelle musikere med hele verden som sin arbeidsplass, som samarbeider med en lokal kulturskole på lille Frøya.

Aae forteller dette om konsertartistene:

Julie & Andreas Rokseth: Med den sjeldne instrumentkombinasjonen av den majestetiske harpen og det røffe bandoneonet har søskenduoen Julie & Andreas gjennom omlag 240 konserter i 16 forskjellige land etablert seg som nyskapende med sitt mangfoldige klangunivers. Etter deres kombinert 10/10 cum laude mastergrader i Rotterdam gav de ut sitt kritikerroste album “With the Sky in Our Hands”, hvor de introduserte en autentisk tangostemme for harpa. I dag turnerer de med sitt nyutgitte album "ENE Sildring" - originale komposisjoner i et kammermusikalsk landskap farget av tango, klassiske stiler og folkemusikk fra rundt om i verden. Publikum beskriver den overordnede følelsen de får fra musikken som "melankolsk glede".

Frøya kulturskoles lærere: De ansatte i Frøya kulturskole blir ofte brukt som musikere i det lokale kulturlivet på Frøya hver for seg. Men med jevne mellomrom arrangerer de også konserter som ensemble. Som profesjonelle utøvende artister utgjør de en spennende gruppe; Gabriëla Lukassen (piano/sang), Jarl Mosand (bass), Guro Rønningsgrind (fiolin), Gerard Rooker (tuba), Brit Vie (sang) og Toril Antonsen Aae (sang). I tillegg har Carina Tønder laget kunst med samme tema. Kunsten stilles ut i forbindelse med konserten.

– Torsdag 9.juni skal vi også framføre konserten på Sula, der det hele startet.