Kystmuseet har sendt ut følgende pressemelding:

Kystmuseet drar i gang teatertilbud for barn og unge i aldersgruppen 10-15 år med oppstart 7.mars 2015. Vi ønsker å gi barn og unge en innføring i teaterets arbeidsmetoder i form av samspill, rolleinnstudering, replikkforståelse og improvisasjon.

I første omgang kommer vi til å starte med et semester, som har en varighet på tre måneder med helgeseminarer på totalt åtte timer.

Dersom dette blir en suksess vil vi komme til å starte et nytt semester til høsten av. Det er ikke noe teatertilbud per dags dato for barn og ungdom her ute i øyregionen. Derfor kan dette være til stor glede for teatersjeler her ute på Hitra og Frøya.

Bruker ofte teater som formidlingsmetode

Kystmuseet benytter ofte teater som formidlingsmetode ved historiefortellinger, så det er også en av baktankene med oppstart av dette teaterprosjektet.

Blant annet har kystmuseet «Maren dømt til døden» som et eget arbeidsfelt, men også «Folket i Flatvika-I levende livet», som holdes i sommerhalvåret hvert år, hvor man får et innblikk i flergenerasjonsfamilien ved trøndelagskysten i 1920.

Gjennom nyåpningen av museets havbruksutstilling på Sandstad, har vi også fått bruk av frivillige lokale aktører i oppføringen av den islandske havguden Ægir og hans kone Ran. Historien deres er å formidle budskapet om og ikke ødelegge balansen i havet eller misbruke havets ressurser.

I tillegg ligger det noe bortgjemt materiale her inne på museet, så kanskje vil det være på tide og «børste støvet» av dem og la noen lokale skuespillerspirer få komme til utfoldelse.

Vil øke interessen blant barn og unge

Vi ser gjennom arbeidet i anskaffelse av rollebesetning til marenspelet, andre typer oppføringer og monologfremførelser at det er få som melder interesse. Kanskje og forhåpentligvis vil et teatertilbud være med på å fremme interesse for teater blant barn og unge, slik at rekrutteringen blir større.

Intensjonen og vårt ønske med teaterskolen er også at det skal være en fritidsarena for kreativitet og skapervilje. Målet er at elevene skal kunne vokse både kunstnerisk og som menneske. Derav må undervisningen være variert og mangfoldig.

Teater gir en selvtillit i at en kan leke, utfolde seg og agere personer og ulike situasjoner fra det virkelige liv, men som i scenerommet er en fiksjon. I tillegg foreligger det ingen begrensninger for hva man kan komme opp med av ideer og forslag. Gjennom en slik type mestring og frihet i utfoldelse, vil man være med på å underbygge egenutvikling og selvstendighet blant elevene.

Var med å lage "Vilt forelska"

Vi er så heldige å ha fått hyret Camilla Drege Størseth som teaterinstruktør i oppstart av teaterskolen. Camilla jobber til daglig som kreativ leder i trondheimsfirmaet Puzzlefilm, og har fra tidligere av jobbet med blant annet artister som Børge Pedersen og Charlotte Audestad, hvor hun var med på å lage hennes musikkvideo «Vilt forelska». Hun har også hatt regi for Sorgenfri konserten med Sjalg Råen og Morten Skaget i fjor.

Camilla beskriver seg selv som en lederperson med sans for utfordringer der andre kan se begrensninger. Har sin utdanning i drama og teater ved NTNU, med fordypning i medievitenskap. Våre forventninger til Camilla er at hun er dedikert nok til denne jobben, og at elevene får en positiv og lærerik prosess i arbeidet av teater med henne.

Avslutningsvis håper vi på flest mulig påmeldte til en spennende start av vårt teaterprosjekt. Dette blir gøy og kanskje kan dette være et lite avbrekk i fra hverdagens fastsatte rammer og mønstre med leksearbeidet, skole og andre typer fritidssysler.Velkommen skal dere være!