Elisabeth Antonsen Dyrø

Alder: 28

Bor: Dyrøy

Yrke: Lærer

Familie: Gift med Håvard.

Aktuell: Instruktør under Frøya Videregående Skoles musikal Footloose.

Ikke en dag uten: Sang

Spiser og drikker: Altetende, men spiser gjerne kamskjell, med god vin eller øl til maten.

Reisemål: En plass der det er sol og varmt.

Ser på: Jeg er glad i krim, men følger ikke serier på TV, siden jeg ofte er opptatt på kveldene.

Lytter til: Mye musikk i øvingssammenheng, ellers er det alt etter stemning. For å finne roen lytter jeg til Eva Cassidy.

Leser: Svensk krim.

Vi møter musikal-gjengen to dager før premieren. De er i gang med de aller første lydprøvene, og det byr på ekstra utfordringer.

- Jeg er ikke redd for at det siste ikke kommer på plass. Vi er der vi bruker å være - premiereuka, smiler en rolig og rutinert instruktør, Elisabeth Antonsen Dyrø.

Hva gjør du under årets musikal?

Akkurat nå er min jobb å sjekke at ungdommene synger riktig. Jeg jobber med stemmene, terper på dansingen, og svarer på mange spørsmål underveis. Min oppgave er å avlaste Elin Karpinski Strandheim som har hovedansvaret. Dette er Elins 17. musikal, dette blir min femte. I årenes løp, har Elin og jeg fått et godt og nært samarbeid. Vi tenker likt og skjønner hva den andre mener, uten at vi trenger å utdype det nærmere.

Vi har hørt snakk om at du visst nok blir Elins “arvtaker” en dag?

Det har jeg også hørt, og at det er kankje forventingen blant den gjengse frøyværing. Jeg får ta det som et kompliment. Jeg vet ikke om det kommer til å skje og tenker ikke på det. Skulle den tid komme, så går nok avgjørelsen over hodet på meg uansett. Dessuten tror jeg Elin kommer til å holde på med musikaler på Frøya lenge ennå.

Hva er det med musikaler og Frøya?

Det er noe, men en god forklaring har jeg ikke. Frøyværingene er generelt glade i musikk og musikalene har blitt en årelang tradisjon. De støtter opp om musikalprosjektene våre, og det må de fortsette med. Ellers får elevene tilbud om å drive med musikaler i seks år på rad i skolesammenheng. Det er et fint tilbud.

Musikalen Footloose handler om et liten sted i USA, hvor det er lagt ned mange forbud på grunn av en bilulykke, men stedets ungdommer vil leve sine liv og trosser forbudene. Jeg hadde ikke noe forhold til Footloose før vi starta å se etter musikal, men jeg kjente til noen av låtene, blant annet tittelsporet. Det finnes to filmversjoner av Footloose. En i fra 1984, så den kom ut før jeg ble født, i tillegg er det en modernisert utgave som kom i 2011, samt musikalversjonen. På Frøya har vi gjort vår egen vri, hvor vi har brukt litt i fra den gamle og den nye versjonen. Det er i årets musikal, lagt opp til mye dansing.

Skulle du innerst inne ønske at du selv som sto på scenen i helga?

Jeg har fått prøvd meg på scenen og vet hva det går ut på. Nå er tiden inne for at noen andre skal få prøve. Elin og jeg gir dem verktøyene for å kunne skinne på scenen. Jeg har fortsatt mine arenaer der jeg får synge for et publikum, derfor er det artig å denne gang se hva ungdommene klarer å prestere etter mye trening og veiledning. Det gir meg enormt, å se hvor mye de vokser underveis. Ungdommene imponerer oss.

Hvilke arenaer opptrer du på?

Jeg er med i en nyoppstartet kvintett som heter Femme, som synger acapella. I tillegg til meg er det Elin Karpinski Strandheim, Brit Vie, Toril Antonsen Aae og Anne Dorthe Øverland. Det er bare å ringe oss for oppdrag. Vi stiller gjerne opp. Ellers synger jeg også i Havdur og jeg har hjulpet teaterlaget med syngingen.

Var det gjennom kulturen at du også traff ektemann, kulturhus-sjef Håvard Dyrø?

Det var nok det. Vi møttes av alle verdens plasser, på festival på Sauøya. Vi visste om hverandre, men ble ikke kjente før da. Siden vi begge driver med kultur på Frøya så har vi travle perioder samtidig og er gjerne opptatt til de samme tidene. Det er veldig greit.

Hva er drømmemusikalen å sette opp på Frøya?

Det hadde vært utrolig artig å sette opp Cats, men det er strenge rettigheter rundt Andrew Lloyd Webbers populære musikal. Hadde det ikke vært for det, så hadde det nok blitt Cats på Frøya!