2015 er friluftslivets år, og året sparkes offisielt i gang den 13. januar. Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft ble utfordret av Norsk Friluftsliv til å sove ute i naturen dette åpningsdøgnet for året.

Utfordringen er tatt, men også sendt videre til alle landets ordførere. Det ligger an til et skikkelig soveposekalas landet over, da 179 ordførere har takket ja til en annerledes natt.

Berit tar utfordringen

Frøyaordfører Berit Flåmo har vært sporty nok til å ta utfordringen, men velger å ta overnattingen natt til søndag 18. januar. Hun ser frem til opplevelsen, men innrømmer at hun i løpet av julehøytiden har grudd seg litt også.

- Tenåringene mine har sagt at dette er en mulighet jeg ikke kan si nei til. Hvor mange ganger i løpet av livet er det man får muligheten til å tilbringe en januarnatt utendørs?, spør Flåmo retorisk.

Skal slippe å sove alene

Leder av Barnas Turlag, Vibeke Franck Sehm, og leder av Frøya Turlag, Gunhild Riiber betrygger ordføreren med at hun skal slippe å sove i marka alene.

- Vi legger opp til to turer den 18. januar, hvor begge vil ende opp ved Vassbukta hvor overnattingen vil foregå, forklarer Riiber.

Frøya Turlag arrangerer en voksentur med marsjstart fra Merradalen ved Steinsvatnet, mens Barnas Turlag vil starte ved Kverva og ende opp i Vassbukta.

- Her vil vi møtes alle sammen. Vi tenker å legge opp til ulike aktiviteter. Om det blir skøytedag, natursti eller bygging av snømann er væravhengig, men aktiviteter blir det, forsikrer Franck Sehm.

- Dette er en gyllen anledning til få rørt seg. Til å få vært ute i frisk luft. Til å skape gode minner, supplerer folkehelsekoordinator Kristin Strømskag.

Miljøvernministeren har også oppfordret hver kommune til å finne sitt mest attraktive turmål. Ordføreren forklarer at dette er et arbeid kommunen vil bruke friluftslivets år til.

- Den 15. januar har vi en temadebatt om folkehelse i kommunestyret, hvor dette vil være naturlig å ta opp. Dessuten vil vi der se litt på hvordan vi planlegger friluftslivets år videre her på Frøya. Men nå aller først blir det overnatting ved Vassbukta. Vi håper det blir riktig mange som kommer, oppfordrer folkehelsekoordinatoren.

[M]

- Vi skal få det så kult

- Man trenger ikke være medlem av turlagene for å delta på disse turene. Ikke behøver man å overnatte ute om man deltar på turen heller. Men jo flere som blir med oss natta igjennom desto hyggeligere, presiserer Riiber.

Ordføreren og folkehelsekoordinatoren sender nå oppfordringen videre til bedriftene på Frøya. Det må gjerne snakkes om dette rundt lunsjbordene og i kantinene.

- Kanskje næringslivet kan sponse oss med kakao vi kan varme oss på?, foreslår Riiber.

- Vi skal få det så kult. Man angrer aldri på å ha passert dørstokkmila, smiler Flåmo.