- Vi er godt fornøyde, forteller Gunhild Hjertaas når det er dags å oppsummere årets "Maren dømt til døden"-oppsetning.

Det er Holmen Hjertaas Produksjoner som i år har produsert det tradisjonelle musikkspelet på Dolmøy. Kari Wist Holmen har hatt regien, og Gunhild har vært involvert i både produksjon og det kunsteriske, med henholdsvis musikalsk ansvar og hovedrollen som Maren.

Ensemblet i årets Maren-spel har fått kjempefine tilbakemeldinger i fra publikum, kan Hjertaas fortelle.

- Det har vært en Maren-tradisjon at ensemblet tar i mot publikum på vei ut av kirken etter forestillingen, og der har det haglet med godord til alle og en hver. Det er stor stas.

De har også hatt gode besøkstall på forestillingene.

- Men vi må tilføye at vi hadde hatt plass til enda flere publikummere. Økonomisk sett har vi likevel klart å gå i pluss.

Formidabel arbeidsinnsats

Dette er det første året at noen andre enn Kystmuseet har vært produsenter av Maren-spelet.

- Vi har jobbet med Maren dømt til døden i ett år, og den tiden har vi trengt. Det er mange tradisjoner knyttet opp mot Maren som nok sier seg selv for de som har vært involvert i spelet mange ganger tidligere, men vi har nok gått noen omveier og brukt litt ekstra tid. Det hører nok naturligvis med i et overføringsår som dette.

Noe av det som har bydd på størst utfordringer er å legge opp kabalen når det kommer til prøver, forteller Hjertaas.

- I utgangspunktet tenkte vi å legge prøvene på kveldstid siden folk stort sett jobber dagtid. Men her på Hitra jobbes det døgnet rundt. Vi er derfor skikkelig imponerte over den formidable innsatsen enkelte har lagt ned for å delta i årets spel i kombinasjon med jobb og prøver til langt på kveld. Folket i øyregionen er virkelig arbeidsomme!

Dyktige og modige frivillige

Gunhild og Kari forteller at de ønsker å rette en stor takk til alle frivillige som har bidratt til årets oppsetning av Maren.

- Vi vil takke alle involverte foran og bak scenen. Dere er så dyktige og modige. Det har vært en sann fryd å jobbe med dere, og å få bli kjent med dere.

Det har vært en ordentlig fin stemning og positivitet i ensemblet som har jobbet med Maren 2017, tilføyer Gunhild Hjertaas.

- Det har oppstått nye vennskap og blitt rekruttert mange nye fjes i løpet av årets oppsetning. Kanskje kan det friste dem å delta i Maren-spelet ved en senere anledning om det blir muligheter for det.

Det har vært 35 direkte involverte aktører med i år, kun fem av disse har vært med i Maren tidligere.

- At vi har hatt et forholdsvis ungt Maren-ensemble lover godt for framtiden.

Mor og datter Anne-Lotte Evjen Olsen og Ane Vatn. Foto: Krzysztof Zboralski
Carina Tønder Tøften Foto: Krzysztof Zboralski