I mai 2014 blir det premiere på et helt nytt musikkteater på Frøya. "Oda fra havet" skal spilles utendørs på Mausund fra sommeren 2015, men allerede neste vår framføres en versjon av musikkteateret i forbindelse med åpningen av det nye kulturhuset på Frøya.

Musikkteateret blir derfor et av de kulturelle høydepunktene i forbindelse med åpningen av det nye kulturhuset. - Vi har vært i god dialog med kommunen, og er veldig glad for at de har blitt med på laget når vi nå setter i gang denne storsatsingen. "Oda fra havet" skal vises i den nye storsalen på kulturhuset. Fredag 22. mai og lørdag 23. mai 2014 er booket for to forestillinger. Storsalen vil ta ca 350 mennesker, og vi håper å fylle storstua på Sistranda til randen med forventningsfulle mennesker, sier mannen bak "oda fra havet", Vidar Oskarson.Samarbeid Mausund-VerdalMålet er å lage en helaftens teaterforestilling i to akter utendørs på Mausund sommeren 2015. Temaet i stykket er hentet fra handlingen i triologien "Folket i Spåhålet" av Vidar Oskarson.

Musiker og manusforfatter Marte Hallem fra Verdal er engasjert til å lage ny musikk, samt lage manus basert på bøkene til Vidar. - Samarbeidet med Marte startet i fjor. Jeg brukte henne til å markere punktum på trilogien om Folket i Spåhålet. Etter konserten på Mausund spurte jeg Marte om hun kunne lage en sang om hovedpersonen i trilogien. Hun ville ikke bare lage en sang, hun ville lage et spel om kystdamen Oda. Og slik ble det.Setter Frøya på kulturkartetArbeidet med manus og komponering er godt i gang. Forestillingen skal formidle kystfolkets historie, med fokus på Odas Spåhålet og hennes omgivelser på Trøndelagskysten, nærmere bestemt Mausundvær.- Vi ønsker at dette skal sette Frøya på kulturkartet i enda større grad enn i dag, slik at også Frøya får sitt eget spel som kan vises annen hvert år. Erfaringer fra andre kommuner viser at slike spel har mye å si for god kontinuitet og utvikling for kulturlivet i en kommune, og ikke minst at den oppvoksende generasjon har en fast arena å utvikle seg på, sier Vidar. Samarbeid med lokalsamfunnetHan ønsker å engasjere innbyggerne i arbeidet, både på og bak scenen.- Det er viktig at lokalbefolkningen får et eierskap til dette. Vi vil for eksempel etablere et samarbeid med kulturskolen på Frøa, og få med et lokalt kor. Det vil bli mange oppgaver å fylle bak scenen også, og vi håper at lokalbefolkningen har lyst til å bidra her, sier Vidar.- I tillegg blir det opprettet et selskap som skal stå for driften av spelet. Overskudd pløyes tilbake i selskapet for å utvikle konseptet videre.Amatører og profesjonelle i samspillDet er viktig at det er noen profesjonelle krefter i det som kan sikre kvaliteten i arbeidet, og at det skapes en grundig kulturarena for framtida hvor både barn og voksne på Frøya kan utvikle seg. Marte Hallem jobber både som artist, skuespiller, tekstforfatter, programleder og dokumentarskaper, og er derfor en historieforteller i mange kanaler.

I 2012 ga hun ut sitt debutalbum "Fimbulnatta" gjennom Øra Fonogram, og turnerte rundt omkring i Midt-Norge og i Oslo i forbindelse med release. Marte har også skrevet flere bøker og teatermanus, og spilt i en barnetv-serie på NRK ("Tuva fra Tarva").Det vil også bli profesjonelle musikere med i forestillingen, og Merciej Karpinski har sagt ja til å være musikalsk leder. Så vil det bli med en ekstra profesjonell skuespiller på scenen som vil få ansvar for regi sammen med Marte det første året. Hvem dette blir, er ennå ikke avgjort.Søker sponsorstøtteFor at spelet skal kunne realiseres, er initiativtakerne avhengig av støtte fra næringslivet på Frøya. Det er søkt om midler fra Frøya kommune, og nå går produksjonsledelsen også ut med forespørsel til bedrifter om å bidra i et spleiselag.- Med denne satsningen, så er vi nødt til å ha med oss gode «kystvenner». Vi håper at næringslivet vil være med oss, slik at vi kan realisere dette og gjøre Frøya til en spelkommune. Vi har allerede fått de første positive tilbakemeldingene.