Selv om det nå er mange år siden rundt halvannen million mennesker ble drept i utryddelsesleirene i Auschwitz, står bevisene på det som skjedde der fortsatt. Utallige elever har lagt skoleturene dit, og kommet hjem sterkt berørt av historiene om de mange som endte sine liv der.

- Det var mye verre enn jeg hadde forestilt meg på forhånd, sier Hans Kristian Werkland, som spesielt minnes de historiene guiden fortalte.

- Vi må hindre at noe sånt skjer igjen, legger han til.

Sterke inntrykk

Årets tiendeklassinger ved Sistranda skole kom i forrige uke hjem fra skoleturen som hadde vart fra i tre skoledager pluss ei helg.

- Det var lang nok tid. Da trengte vi å reise hjem for å bearbeide inntrykkene, sier Kristina Hegg Reitan, kontaktlærer for en av klassene.

Torsdag kveld holdt elevene utstilling, med bilder, videoer, tekster, collager og modeller. Prosjektet hadde tittelen «Du må ikke sove», inspirert av Arnulf Øverlands dikt ved samme navn. Diktet ble skrevet i 1937, og advarte mot nazismens og fascismens frammarsj i Europa.

Arrangementet startet da også med at en gruppe av elevene leste dette sterke diktet, før snora som markerte utstillingsåpning ble klippet.

Sadistiske eksperiment

De mange frammøtte var tydelig interessert i å se hvordan de unge hadde blitt inspirert av det de hadde lært om krigshistorien på skolen, og på skoleturen for kort tid tilbake. Og det var ingen tvil om at elevene var blitt berørt av temaet. Flere av dem nevner den jødiske kvinnen Ruth Elias, som overlevde tre år i konsentrasjonsleiren, og som ble utsatt for doktor Josef Mengeles sadistiske eksperiment.

- Det er rart å tenke på at folk kunne finne på å gjøre noe sånt mot andre mennesker, sier Gyda Myrseth. Hennes oldefar, Ole Grønskag, som var lærer, ble også anholdt av tyskerne under andre verdenskrig, og beordret ombord i en båt. Men neste dag ble han heldigvis løslatt.

- Vi må heller ikke glemme at det fremdeles skjer alvorlige overgrep rundt om i verden, og at mange av dem får lite oppmerksomhet, sier Thale Ailin Ervik Hammer. Hun har laget et collage med tekst og bilder om hungersnød, sykdom og mangel på medisiner, vold og krig.

Mange bevis

Auschwitz, som ligger like vest for Krakow i Polen, inneholdt både arbeidsleire og anlegg for massedrap. I 1942 og 1943 ble det brukt over 20 tonn med Zyklon B (blåsyre) for av avlive mennesker Hitler og hans regime så på som mindreverdige. 5-6 kilo av stoffet var nok til å drepe 1500 mennesker, og rundt halvannen million av de som ble sendt til leirene slapp aldri ut igjen. Og selv om bevisene fremdeles står der på det som har skjedd, og det finnes et stort bildemateriale, er det ennå noen som benekter utryddelsen.

- Det er helt utrolig at noen fremdeles nekter for at det har funnet sted, sier Therese Siil, som kaller skoleturen for lærerik, og håper og tror at vi aldri mer vil oppleve noe lignende.