Tore Strømøy og Reidar Brendeland – historien om en sang

Frøya kulturhus, lørdag:

”Eg så lyset i siste sekund” sang Reidar Brendeland, kanskje best kjent som vokalist i Vestlandsfanden. En musikalsk forestilling hvor vi kommer tett på musikerens historie gjennom barndom og oppvekst i bygdebyen Sauda, og et voksenliv som musiker med 250 reisedøgn og om kulturen i underholdningsbransjen.

Gjennom dialogen med Tore Strømøy får vi høre om en oppvekst i Sauda på 50-tallet hvor industrien var aktiv i form av en stor fabrikk med mye røyk og som ble styrt av amerikanere.

- Sauda er faktisk bygd som en bygdeby etter modell fra Amerika, kan Reidar fortelle. Født i en fangeleir, tyskerbrakker, som stod i igjen etter at tyske krigsfanger hadde bygd fabrikken.  Veldig syk av astma men til tross for dårlige utsikter går det bra.

Vi får høre ”tur inn til Sauda” og ”fett på knokane” før Reidar forteller at han har vokst opp sammen med Bjørn Eidsvåg,  ”Eidsvåg spilte på bedehuset og vi spilte på folkets hus”!

Sangen ”gutta på gulvet” handler om livet mitt, om en arbeiderkultur og om å treffe mange forskjellige folk, - Reidar forteller at han opprinnelig jobbet som bilmekaniker.

Dans på Folkets hus følges opp med ett liv med Vestlandsfanden, ett liv i underholdningsbransjen med den kulturen som råder, om mye alkohol, om et liv med musikk og alkohol allerede i en alder av 13 år, om fest året rundt, ”brenn alle bruer” handler om å drikke seg fra alt.. 17.desember i 1987 var det nesten slutt,-  i alle fall ble det slutt på alkohol, og vi får høre” eg såg lyset i siste sekund”  og om at livet tok en annen veg, det var slutt på festen, om fokus på en positiv vinkling og en positiv kraft. Reidar Brendeland har vært avholdsmann siden den dagen.

Vi er inne i temaer om eldre omsorgen og om politikk, i en fin dialog hvor det er både latter og alvor. Mange fine sanger gjennom forestillingen med fengende musikk og innhold og til slutt får vi den alle venter på, ”plukke plommer i Hardanger”. Sangen handler om å drømme seg vekk fra et kjedlig liv og hverdagen, og om å drømme om noe, om noe som inspirerer.. sangen ble skrevet på julaften i 1979!

Ei flott forestilling med fin sang og musikk satt sammen i en interessant dialog om artistens oppvekst og liv på landeveien som musiker.