- I starten har jeg tenkt å reise litt rundt til steder hvor de har lyktes, forteller Maciej Karpinski.

Han nevner blant annet Nordfjordeid, hvor de i en kommune som ikke er stort større enn Frøya, har lyktes med eget operahus og faste operaoppsettinger.

- Vi kommer nok ikke til å satse på opera på Frøya. Men jeg er ute etter å lære av de gode eksemplene fra sentra som har betydning. En av de viktigste jobbene jeg skal gjøre er å stake ut kursen for hvilken funksjon senteret skal ha, sier Maciej Karpinski.

Frøya kultur- og kompetansesenter skal stå ferdig til 17. mai neste år. Så langt har det vært arbeidet med drifstbudsjett, de såkalte komopp-pakkene og kontroversene rundt søknad om visningskonsesjon knyttet til det planlagte laksesenteret, som har fått mest offentlig oppmerksomhet. Hva slags kultur selve kulturhuset skal fylles med, har ikke vært like mye diskutert.

- Å fylle opp med aktiviteter blir den enkleste delen av jobben. Men vi må forsøke å stake ut en kurs. Hvilken betydning skal huset ha for folket i øyregionen, og hva skal det ha som gjør at det får folk utenfra til å komme hit. Vi må finne noe som gjør at det skiller seg ut, samtidig som frøyværingene får eierskap til det, sier Maciej Karpinski.

Ett åpenbart eksempel, er å ta utgangspunkt i Frøyas sterke sangtradisjoner.

- Vi er jo sterke på både kor og musikal. Og senteret kan jo brukes til å gjøre Frøya til et samlingspunkt for de som driver med kor eller musikal, sier Karpinski, som poengterer at dette bare er et eksempel.