- Jeg skal ikke påstå noe, men jeg håper at jeg lyktes med å beskrive hvordan livet var her ute, på godt og vondt, sier Mausund-forfatteren etter at bok nr. tre av «Folket i Spåhålet» er ferdigskrevet.

De to første bøkene har fått god mottakelse her hjemme. Men også utenfor øyregionens grenser har leserne blitt oppmerksomme på Oskarsons forfatterskap.

- Jeg nådde et mål i 2011, da ble «Folket i Spåhålet» solgt til alle landets fylker, fra Finnmark til Agder, noe jeg er meget godt fornøyd med, sa Oskarson til lokalavisa for noen uker siden.

Stolt av folket

Folket i Spåhålet beskriver et kystliv preget av både gode dager og tunge dager. Oskarson sier trilogien er hans hyllest til et varmt og positivt folk.

- Mausund har vært en øy som har gått mot strømmen, mørke dager har blitt snudd til lyse dager, folket kan være uenig på tirsdag, men må de stå sammen på torsdag så gjør de det.Jeg er ikke lite stolt av at dette er folket mitt, sier forfatteren og mausundværingen.

Dramatikk og litt til

Bok nr 3 har fått tittelen «Der hjertet hviler». Forfatteren røper såpass at dramatikk blir det, og litt til.

- Jeg har jobbet mer med bok nr 3 enn de to første, viktig for meg at det blir en viss kvalitetsstigning i historien og at det ikke bærer preg av hastverksarbeid. Men, jeg innrømmer at min kreativitet har vært maksimalt utnyttet i bok nr 3.  Mer vil jeg ikke si, de som ønsker å vite mer må til butikken, sier forfatteren.

Har Oda eksistert?

- Jeg vil tro mange spør om Oda og personene i boka har eksistert eller eksisterer?

- Noen personer i boka er virkelige, hvem av dem som er det eller episoder som er virkelig, har jeg ikke lyst til å si noe om. Jeg har i mange år samlet på samtaler jeg har hatt med mennesker her ute og noen av dem setter stor pris på å være anonyme. Hadde folk visst hvor mye som er sannhet så er det vel en del som hadde fått seg en overraskelse.

- Men, noen av de eldre menneskene på Mausund har i all fortrolighet fortalt meg at de kjenner episoder fra boka og at de kjenner dem det gjaldt i virkeligheten, det gjør godt å høre det. Da har jeg i alle fall lyktes med å gjenskape en del av historien til kystfolket, svarer Oskarson.

- Hva med muligheten til å lage film av historiene?

Blir spurt om film

- Jeg har fått en del spørsmål om det er mulig å lage film om Folket i Spåhålet. Jeg er i dialog med noen som snuser på historien og som venter på bok nr 3. Men dette er bare en dialog mellom meg og dem, det er ikke sikkert det blir noe av. Men de liker i alle fall historien, sier forfatteren.

Boka lanseres under en tilstelning på Mausund tirsdag 3. april, hvorpå det blir lanseringskonsert med Marte Hallem fra Verdal.

Og som et lite PS: Forfatteren sier at de to første bøkene bør leses før man eventuelt gyver løs på den tredje.

Vidar Oskarson