Trondheim Calling Song:Expo ble i fjor etablert som verdens største låtskrivercamp. Fra 26. juni – 01. juli samles igjen de viktigste hitmakerne for å skrive nye slagere. Blant deltakerne finner vi kjente nordmenn som Hanne Sørvaag, Christian Ingebrigtsen og Alexander Denstad With, samt de musikalske bakmennene til artister som Michael Jackson, Celine Dion og Rihanna.

– Norsk låtskriverbransje opplever en voldsom oppblomstring som følge av Song:Expo. Eksportpotensialet i næringen er enormt, uttaler arrangøren.

Nasjonal talentcamp

Og midt i dette står Margaret Berger, opprinnelig fra Hitra. Margaret og hennes organisasjon Tempo er ansvarlig for Rookie Camp, som er den nasjonale talentcampen som arrangeres i forkant av Song:Expo.

– Låtskrivertalentene som deltar på sin første camp gjennom Song:Expo, har mye å se frem til! Hvis du har lyst til å etablere deg som låtskriver, er co-writes en veldig bra måte å komme inn i gamet på. Det er inspirerende, du lærer deg å samarbeide med andre låtskrivere og blir kjent med nivået som kreves for å lykkes, forteller forteller låtskriver, artist og ”The Voice”-mentor Hanne Sørvaag.

– På grunn av deltakelsen i The Voice og nytt album på trappene har jeg takket nei til mange invitasjoner til ulike låtskrivercamper, men Trondheim Calling Song:Expo virket så spennende at jeg måtte bli med, forteller Sørvaag.

Slik foregår det

Låtskrivere, produsenter og tekstforfattere settes sammen i rullerende grupper, med konkrete ”leads” (oppdrag) fra ulike plateselskaper som utgangspunkt. Etter tre dagers intenst arbeid presenteres låtene på en stor festmiddag, hvor plateselskapene og publisherne står klare med sjekkheftet for å sikre seg de beste sangene til sine artister.

Nytt av året er RookieCamp – en nasjonal samling for unge låtskrivertalenter, etter samme modell som den internasjonale campen. Frist for påmelding er 5. juni. To låtskriverspirer kvalifiserer seg videre til hovedcampen for å jobbe med ”de store gutta”. Ett talent kvalifiserer seg også dit via en konkurranse i regi av NRK Urørt.

– Selv gleder jeg meg veldig til å jobbe med nye låtskriverfjes - nybegynnere har alltid et vanvittig pågangsmot og er proppfulle av ideer. Kombinert med superstjernene som kommer reisende fra hele verden, tror jeg dette blir tre veldig produktive og spennende dager, sier Sørvaag.

Trondheim Calling Song:Expo 2011 samlet i overkant av 110 låtskrivere og bransjefolk fra elleve ulike land. Det ble skrevet totalt 42 låter, hvorav seks låter ble solgt til utenlandske plateselskaper og er på vei ut på hitlistene.

- Jeg gleder meg veldig til å jobbe med nye låtskriverfjes, sier Hanne Sørvaag. (Foto: Ane Aspén)
Margaret Berger (Foto: Ane Aspén)