Therese Ulvan startet sin musikkarriere som trettenåring. Da ble hun frontvokalist i et blues-rockeband sammen med blant annet Ingolf Jektvik. Foreldrene hennes måtte bli med på spillejobbene for at hun i det hele tatt skulle få komme inn! Etter det har Therese vært overalt. Som sekstenåring dro hun til Notodden Bluesfestival og ba om å få spille, og senere flyttet hun til England for å studere. Så flyttet hitterværingen til Los Angeles, hvor hun blant annet spilte inn albumet ”Already there”. Nå er hun tilbake i Trondheim, hvor hun spiller inn sitt andre album – denne gangen på norsk.

Du er jo musikalsk, du!

Man kan på mange måter si at Thereses musikkarriere startet på Strand skole. Det var der hun første gang fikk høre at hun og musikk var en god kombinasjon.

- Vi hadde en amerikakoffert med instrumenter på skolen. Der oppi var det trepinner, et rektangel som mangla den pinnen til å slå med, og noen sånne rangler. Så kom Bjørn Fjeldvær innom en gang og sa ”du er jo musikalsk, du!”. Det hadde aldri noen sagt til meg før. Vi hadde jo bare slått på de derre trepinnene, vi. At han sa at jeg var musikalsk var nok til å få opp interessen min, forteller hun.

- Jeg tror mennesker som Ingolf Jektvik, Bjørn Fjeldvær og Eskild Lervik er viktige personer å dra frem som pågangsdrivere. De er veldig viktige for musikkmiljøet på Hitra, legger hun til.

Ikke lenge etter kjøpte inn mammaen til Therese et piano.

- Jeg fikk ikke være med i et kor noen jenter på skolen starta. Derfor kjøpte mamma et piano så jeg kunne klare meg selv. Jeg husker Hjørdis Hestnes ga pianotimer. 10 kroner for en halvtime, mimrer hun og ler.

Som så mange andre musikalske talenter fra Hitra, deltok også Therese Ulvan på Ungdommens Kulturmønstring (UKM), og hun mener det er et veldig viktig arrangement.

- Jeg husker jeg syns det var utrolig gøy med UKM, selv om jeg var så nervøs at jeg holdt på å kaste opp inni pianoet! Takket være UKM får folk bedre selvtillit. Jeg tror dessuten det er viktig å se hva som er utenfor der man selv bor. Det er inspirerende å se hvor flinke andre er, mener hun.

Hjemme igjen etter 9 år i utlandet

Ikke bare er Therese en utøvende musiker. Hun har i tillegg en bachelorgrad i jazz fra Leeds College of Music. Der var hun også med og dannet vokalgruppa Røyst. Etter England gikk turen videre til USA. Therese bosatte seg i Los Angeles, hvor hun traff innflytelsesrike musikere og folk i musikkbransjen.

- Da jeg bodde i utlandet så drømte jeg og tenkte på engelsk. Derfor ble min første plate, ”Already there”, naturligvis på engelsk. Når jeg flyttet tilbake til Norge nå, så begynte jeg å tenke på trøndersk igjen. Da kom sangene på trøndersk også. På en event jeg spilte i Oslo var det en produsent som lurte på hvorfor jeg ikke hadde spilt inn dette. Men det hadde jeg aldri tenkt på. Dette var jo mine sanger. De var veldig nære og personlig, så jeg følte det var mest for meg selv, da. Men nå spiller jeg altså inn plata på norsk. Astri Reppe maler malerier til sangene også, og albumet blir å få kjøpt mot sommeren, forteller Therese og forteller at album nummer to skal hete ”Hemmelig begeistra”.

- Jeg tror alle har et hemmelig begjær for noe. Enten det er en person eller å spise sjokolade i skjul, smiler hun.

Travle dager

Selv om Therese ikke har gitt ut album nummer to enda, har hun allerede begynt å tenke på album nummer tre.

- Det blir på engelsk igjen, røper hun før hun forteller om planene sine fremover:

- Til det kommende albumet skal jeg dessuten ha med barnekor fra Hitra og Frøya i produksjonen. Også blir det masse spillejobber i hele Norge. Man vet aldri hva som skjer. Jeg er bare med i livsstrømmen, jeg. Det er travle dager, og på nettene sitter jeg i telefonen og lager plate i USA. Jeg liker å ha det travelt. Jeg gjør det meste selv. Lager cover, booking og… Jeg lager til og med mat selv nå!

Det blir ikke så mye søvn da, spør vi.

- Jeg sover på mandager, svarer Therese med glimt i øyet.