Denne uka spilles "Maren dømt til døden" for ellevte gang i Dolm kirke.

Premieren er tirsdag 14.juli og det blir forestillinger hver dag til og med lørdag 18.juli.

Gir stykket et annet preg

Årets oppsetting har fått en ny musikalsk drakt og persongalleri, forteller produsent Unni Cicilie Haugen.

Unni Cicilie Haugen, Marianne Østensen, Alisa Mellemsæther og Mia Broholm øver på de høye tonene til Maren.

- I år er musikken instrumentert for en ny besetning, og dette i seg selv gir nye klanglige muligheter og stemningsbilder. Musikalsk leder, Rune Tylden har i tillegg skrevet en ny melodi til Maren fra en dialog i manus.

I samarbeid med manusforfatteren har årets Maren-regissør Arnstein Langåssve fått inn en del nytt i manuset, forteller Haugen.

- Dette vil spesielt legges merke til i åpningsscenen hvor publikum vil få en bedre forståelse av handlingen og tidsperspektivet. I tillegg har rettsaken fått en ny vri. I og med at noen av aktørene har gått fra barn til ungdom, har disse fått en større rolle enn ved tidligere oppsettinger. Det vil bli en scene som er tilpasset deres alder. Den nye regien har også gitt en ny lyssetting som vil være med å gi stykket et annet preg.

Medvirkende

Regissør Arnstein Langåssve, har allerede gjort seg kjent i region Hitra og Frøya gjennom fjorårets oppsetting av "Oda fra Havet" på Mausundvær, hvor han hadde regiansvar og selv var skuespiller.

Hele rollebesetningen i år består av lokale aktører fra Hitra, Frøya og Snillfjord, mens det har blitt leid inn profesjonelle på regi, musikk, lys, lyd og skuespillere.

Årets Maren spilles av verdalingen Line Heie Hallem (34 år). Hun er skuespiller av yrke og jobber i disse dager ved regionteateret "Teatret Vårt" i Molde.

Årets Andres Persa (Pedersen) Jektvikja spilles av Andreas Ven. Langø (27 år). Han er bosatt på Kyrksæterøra og skuespiller av yrke. Han var senest i vår aktuell på norske kinoer som Magnus i den norske langfilmen "Kvinner i for store herreskjorter".

Årets Maren-kor under Sommerbåtens besøk på Hopsjøbrygga forrige uke.

Giftmord

Maren Johanne Olsdatter Jektvik ble dømt til døden for giftmord på mannen sin i 1848. Hun ble frikjent to ganger, men til slutt dømt til døden ved halshugging. Dommen ble fullbyrdet på Bruholmen på Dolmøya på Hitra 11.juni 1849.

Historien om Maren har levd på folkemunne siden den tid, og «Maren dømt til døden» tar utgangspunkt i ei av disse muntlige tradisjonene.