Litauiske Edita Gedrimiene er kjøkkensjef på Knarren. Etter tre år på kjøkkenet har hun brakt mang en rett ut av grytene. Retter som er norske ganer kjenner godt. Men så fikk hun ideen; å stelle i stand en litauisk aften på Knarren. Den 17. oktober går arrangementet av stabelen.

- Jeg fikk lyst til å presentere det litauiske kjøkken, forteller Edita.

Hun har av og til laget retter fra hjemlandet i tillegg til den ordinære menyen på Knarren. Det har bokstavelig talt falt i smak hos middagsgjestene.

- Den litauiske maten er populær blant alle. Vi selger alltid tomt for litauisk mat når det tilbys. Da har det vært som et supplement til den øvrige menyen, men under litauisk aften blir det kun mat fra Litauen, forteller restaurantsjef Tove Jacobsen.

Poteter og rødbeter

Som nordmenn spiser også litauere mye poteter. Men der hvor vi har potetene til maten bruker Litauen mye potet i sine retter. Potetball og potetpølse på baltisk vis vil stå på buffeen. Og selvsagt den tradisjonelle rødbetsuppen.

- Rødbetsuppe er en typisk sommerrett. Vi pleier å nyte den kald, og er nydelig å kjøle seg ned med. Men uavhengig av vær og temperatur vil den også stå på bordet under litauisk aften. Og litt for de søtsugne blir det også, frister Edita.

Litauiske toner

I tillegg til å glede ganen vil også foten få litt å trampe takten til. Litauiske musikere vil fylle lokalet med tradisjonelle toner.

- Det er få tilstelninger for øst-europeere her ute, og det er synd for det er mange som er bosatt på Hitra og Frøya, sier Tove. Hun mener at et slikt arrangement i like stor grad er til for å ønske litauere og andre innflyttere velkommen til øyriket.

Men det har allerede ryktes om arrangementet, og Tove og Edita vet om flere litauere fra Trondheim som har meldt sin ankomst.

- Men arrangementet er åpent for alle, uansett hvor man kommer fra, understreker Tove og Edita