Et års jobbing avsluttes nå for Svend Ingar Sivertsen og Svein Bertil Sæther. De har skrevet boken om Hitra kommunes historie fra 1964 til i dag, som kommer ut med navnet ”Endring”.

Boken er trykt opp i 3000 eksemplarer og ble delt ut til kommunestyret som hadde møte i går. Fastboende på Hitra vil få sin versjon i postkassa. For de som ikke får boken i posten, vil det være mulig å kjøpe den på rådhuset til Hitra, biblioteket og Kystmuseet.

 - Vi tenkte lenge på tittelen og føler den oppsummerte det som har skjedd på Hitra gjennom de siste 50 årene. Her har det skjedd en voldsom endring innenfor samferdsel hvor fastlandsforbindelsen har gjort oss mindre avhengig av å fraktes med båt. Det har også oppdrettsnæringen nytt godt av og sørget for mange jobber for dagens øyværinger, sier forfatterne.

Hvordan folketallet har utviklet seg og blitt et multinasjonalt samfunn, er bare to av enda flere tema som dekkes i boka.

- Bruk den ved kaffebordet [M1]

For å synliggjøre de store forskjellene har forfatterne bevisst valgt å bruke mye bilder i boken.

 - Denne endringen viser vi gjennom bilder slik det var før, underveis og nå. Men vi vil la folk få sin egen oppfatning om hva som har skjedd. Vi håper boken skal fungere som en slags oppslagsbok på alt de lurer på eller diskuterer ved kaffebordet. Forhåpentligvis vil det sørge for at boka vekker minner for de eldre og interesse for de yngre, sier Sæther.

- Fikk ikke plass

Det vanskeligste med hele prosjektet var å velge hva som ikke skulle med.

- Vi har jo fått inn en god del flotte bilder og fortellinger som vi ville ha med, men som ikke fikk plass eller måtte kortes ned. Det er helt forståelig hvis noen føler at noe som burde vært med, ikke gjorde det.