Ungdommens kulturmønstring (UKM) arrangeres som en felles mønstring på Frøya og Hitra.

Nytt av i år, er at begge kulturskolene i øyregionen har egne arrangørgrupper, og disse gruppene samarbeider rundt gjennomføringen av årets UKM.

Årets største jobb

UKM-sceneshowet skal foregå i Frøya Kultur- og kompetansesenter lørdag 13. februar, mens UKM-kunstutstillingen har offisiell åpning torsdag 11. februar og blir stående ved Hitra bibliotek i en måned.

De unge arrangørene, har allerede tatt fatt på sine oppgaver i forbindelse med årets UKM.

- De har en veldig viktig og ansvarsfull jobb foran seg, sier kulturskolelærer på Hitra, Tom Brendmo.

Ungdommene forteller at de har arrangert konserter tidligere også, men ikke med det omfanget som UKM er.

- Dette er den største jobben vår i år og derfor er vi veldig spente, smiler Oresta Stasiukevicuite.

De synes det er moro å kunne ordne i stand og arrangere noe stort for kulturen i øyregionen, sier ungdommene.

- Vi er med på å fremheve de talentene vi lokalt her på Hitra og Frøya.

Av, for og med ungdom

UKM er av, for og med ungdom.

- Derfor skal voksenpersonene kun være veiledere og holde seg i bakgrunnen, mens det er ungdommene selv som skal gjøre jobben, påpeker Brendmo.

Tanken er at ungdommene skal bli mest mulig selvdrevne og at arrangørgruppene skal kunne gå over flere år.

- Det blir en bratt læringskurve og vi håper at i hvertfall noen av ungdommene blir med videre som arrangører til neste år også.

Det ser ikke ut til å bli et problem med denne ivrige gjengen.

- Jeg synes det er så utrolig artig å jobbe bak kulissene, at jeg allerede nå, tror at jeg skal melde med på arrangørgruppa til neste år også, kan Brage Ulvan Lervåg fortelle.

Oresta Stasiukevicuite og Brage Ulvan Lervåg er inspisienter under UKM. Her diskuterer de scenerigging med kulturskolelærer Guro Rønningsgrind (t.v).

Mer delaktig som arrangør

Det var under en felles UKM-konferanse at Tom Brendmo og kultursjef på Hitra, Omar Pleym, først fikk høre om såkalte arrangørgrupper.

- Det var flere kulturskoler som hadde prøvd dette, med positive erfaringer. Dette var noe vi ville ta med oss hjem til øyregionen og prøve ut her. Vi går sammen med Frøya kulturskoles arrangørgruppe rundt gjennomføringen av årets UKM, tidligere har det vært skoleklasser som har hatt arrangøransvaret.

Arrangør-tilbudet er gratis til forskjell fra andre kulturskole-tilbud, siden arrangørgruppa tross alt gjør en stor jobb i forkant ulike arrangementer, sier Tom.

Samtidig påpeker kulturskolelæreren at elevene lærer utrolig mye forskjellig underveis, noe elev Signy Kristin Vikaskag er enig i.

Signy Kristin forteller at hun har gått fra å være deltaker, til ambassadør og nå til arrangør av UKM.

- Grunnen til at jeg er med som arrangør i år, er for at de som ønsker det, skal få komme fram i rampelyset.

Og som arrangør blir man mye mer delaktig i UKM, påpeker Vikaskag.

- Det ligger mye arbeid bak et såpass stort arrangement. Det skal ikke undervurderes, smiler Signy.

Signy Kristin Vikaskag skal jobbe i nettredaksjonen. Her er hun i gang med å intervjue og fotografere UKM-deltakerne Truls Eidsvaag og Iselin Lilja Skarpnes.

Mini-UKM

Forrige uke kom arrangørgruppene skikkelig i gang med forberedelsene til årets UKM.

- De får i kveld et innblikk i hvordan det blir å skulle arrangere UKM, smiler kulturskolelærer Guro Rønningsgrind. Hun leder arrangørgruppa på Frøya.

- I kveld skal vi gjøre oss kjente med kulturhuset og scenen. Vi skal blant annet gå gjennom ulike sikkerhetstiltak vi må forholde oss til og hva som finnes av teknisk utstyr her. Til slutt skal vi ha et mini-UKM og øve på arbeidsoppgavene våre, mens noen av kulturskoleelevene som skal opptre live på scenen for oss, forteller de spente arrangør-ungdommene.

- Vi blir nok bedre forberedte etter i kveld, slik at det blir mindre stress selve UKM-dagen.

Isak Ulvær Mosand, Osvald Pettersen og Tea Colebrook Herfjord hjelper UKM-deltakerne Andzelika Andruskaite og Selma Moen Aune med mikrofoner og riktig monitorlyd.

Ulike ansvarsoppgaver

Arrangørgruppa er delt inn i ulike ansvarsgrupper som lyd- og lys, sekretariat og inspisienter.

Sekretariatet driver med PR, de driver nettredaksjon med skriving, fotografering og video. Inspisienter hjelper til med de alle slags mulige praktiske oppgaver rundt produksjonen av en forestilling.

- Det er fortsatt mulig å være med i arrangørgruppa. Vi har plass til flere, så det er bare å ta kontakt, påpeker Guro Rønningsgrind.

Men hun oppfordrer samtidig interesserte til å ta kontakt så raskt som mulig.

Osvald Pettersen og Isak Ulvær Mosand får nærmere opplæring i hvordan bruke lydutstyret på Frøya Kultur- og kompetansesenter skal brukes, av daglig leder Håvard Dyrø (t.v).

Ny kategori i UKM

Påmeldingsfristen til årets UKM er satt til 31. januar.

UKM er for alle mellom 10 til 20 år og man kan melde seg på med musikk, film, utstilling, dans, teater, litteratur, ja det som går an å opptre med på en scene.

- Nytt tilbud i år, er at man kan melde seg på som konferansier, så vi oppfordrer alle interesserte til å gjøre. Man kan også gå videre til fylkesmønstringa som konferansier og representere øyregionen på den måten, sier Brendmo.