Leserturen til lokalavisa Hitra-Frøya går videre. Med utgangspunkt Hotell Griffen i Rønne på Bornholm, kjører vi turer rundt om for å oppleve folkeliv, natur, kultur og historie på den idylliske, lille øya i Østersjøen. Reisefølget har også fått rik anledning til å bli kjent med øyas mattradisjoner og smake på de mange variantene av fisk, sild og skalldyr som er laget svært så delikat. Øyas egen vingård, Lille Gadegård, har vi også besøkt. Der møtte vi en rappkjefta og entusiastisk vindyrker og på en humoristisk måte redegjorde for sin virksomhet før det ble smaksprøver og anledning til å kjøpe litt av produktene hans.

Vi har besøkt Nordens største borgruin, Hammershus, helt på nordspissen av Bornholm. En meget strategisk plassering på en høyde helt ut mot Østersjøen som gjorde at borgen i sin tid var svært viktig i forsvaret av øya. En nordmann som har bodd ellve år på Bornholm, Hans Christen Rygh, har guidet oss sikkert fram til mange interessante reisemål.

Bornholm har cirka 40.000 innbyggere, hvor en tredjedel bor i hovedstaden Rønne. Turismen har blitt hovednæringen på øya og i løpet av sesongen kommer vel en million besøkende og setter sitt preg på folkelivet. Landbruket er nest største næring på Bornholm.

Veinettet er godt utbygd over hele øya, vi har prøvd mange med turbuss. I tillegg er det svært mange sykkelstier og –veier,  og mange turister har med egen sykkel, eller leier sykkel og drar rundt for å oppleve og sanse øya fra sykkelsetet.