"Æ hate Molde". Et kraftuttrykk som har skapt mye engasjement og harme på og rundt fotballbanen. Nå er det blitt tittelen på et teaterstykke, en monolog, som utover vinteren og våren skal reise rundt i Trøndelag. Nærmeste stoppested for vår del blir Hitra.

Det er skuespiller og RBK-supporter Ole Christian Gullvåg som tar publikum med inn i en glødende fotballsupporters hemmeligheter med den selvbiografiske monologen Rotsekk. Ifølge beskrivelsen fra teateret er dette en monolog om å gråte hver gang fotballaget du er supporter for spiller kamp.

- Dette er en monolog om å bli opplært i politikk og verdier av en fotballtrener på TV. Om å savne sin avdøde far, ikke for ferieturer eller koselige middager, men for samtalene om fotballaget de var supporter av, som var det mest intime de opplevde. Om ensomhet og livet som bare fyker forbi mens du driver og ser fotball, skriver Turnéteatret i Trøndelag, som står bak oppsetninga.

- Rotsekk handler om fotball, men egentlig om hva det er som gjør at fotball kan ta en så stor plass i mitt liv som det gjør. Hvorfor lar noen livet sitt tidvis styres av fotball? spør Gullvåg, som er spent på mottakelsen.

I vinter skal Turnéteatret i Trøndelag ut til hele det nye Trøndelagsfylket. Meldal, Åfjord, Rissa, Orkanger, Røros, Støren, Oppdal, Skaun, Melhus, Hitra, Bjugn, Brekstad, Agdenes, Kyrksæterøra og Hommelvik står på turnelista for "Æ hate Molde". På Hitra spilles forestillinga i Meierisalen på Fillan den 6. februar.

- Fra januar blir vi hele Trøndelag sitt turnerende teater, og vi gleder oss til å reise rundt og gi folk teateropplevelser der de bor. Vi gleder oss til å besøke nye spillesteder og bli kjent med nye publikummere, sier teatersjef Nora Evensen i Turnéteatret i Trøndelag. Turneteateret har aldri før spilt på Hitra.

Silje Kolaas. Bak fra venstre: inspisient Hanna Solberg Christoffersen, teknisk leder Øivind Holm, sekretær Grete Ness Johansen, Gjermund Larsen, produksjonsleder Marte Grande Tachezy, skuespiller Ole Christian Gullvåg og teatersjef Nora Evensen Foto: Silje Kolaas

- Vi er klare en helt ny epoke for Turnéteatret i Trøndelag. Vi er stolt over å kunne kalle oss Turnéteatret i Trøndelag, og gleder oss til å møte nye spillesteder i sørdelen av fylket. Både Selbu, Skaun, Åfjord, Meldal, Hitra, Agdenes, Hemne, Malvik, Bjugn og Rissa får i 2018 for første gang besøk av Turnéteatret, sier teatersjef Evensen.

Nord-Trøndelag Teater ble etablert som Nord-Trøndelag Teaterverksted i 1983, og endret navn til Nord-Trøndelag Teater da de flyttet inn i nybygde Stiklestad Nasjonale Kultursenter på 1990-tallet. Teatret fikk regionteaterstatus i 2008, og ble et eget AS i 2010 med Nord-Trøndelag Fylkeskommune som eneste eier. I 2014 fikk teatret fullverdig regionteaterstatus, med en tilskuddsordning på henholdsvis 70% og 30% fra stat og fylkeskommune.

- Siden 2010 har vi mer enn femdoblet våre besøkstall, og vi har et høyt aktivitetsnivå, sier teatersjefen.

-Teaterhuset i Verdal gir oss et veldig godt utgangspunkt for å lage produksjoner vi kan reise rundt med i hele Trøndelag, sier styreleder Kjell Fosse til teaterets egne nettsider.

Teatersjef Nora Evensen og Gjermund Larsen. Foto: Silje Kolaas