Hitra-Frøya fortalte nylig om motorkutteren «Tampen», og mysteriet rundt båtens tidlige historie.

Da Svein Herman Nordhammer kjøpte «Tampen», ble han klar over at båten hadde en historie på Frøya fra over hundre år tilbake. Siden før 1920 har båten hørt til i Møre og Romsdal. Det eneste sporet av båten før den tid, er en setning i en særoppgave skrevet om båten, der det står at den skal ha blitt bygget i Ålesund i 1902-03, for en mann på Frøya. Ingen av båtens gjenlevende eiere har visst noe om hvem som fikk den bygget, eller hvor den hørte til den første tida.

Åsmund Hammervold mottok nylig en telefon fra en eldre frøyværing i Kristiansund, som kan kaste lys over denne historien. Helge Karlsen (opprinnelig fra Hallarskaget) fortalte da at han har hørt at båten egentlig ble bygget av en mann på Frøya som het Uttian.

Karlsen bekrefter dette overfor Hitra-Frøya. Båten hadde nemlig ligget flere år i Kristiansund før Svein Hermann Nordhammer kjøpte den.

- Det var en kjenning, som nå er død, som fortalte at det var en mann som het Uttian som fikk bygget den båten.

Dette kan passe inn med det Erna Lassen vet om sin bestefar. Han het ikke Uttian, men Ulrik Pettersen. Men båten han fikk bygget tidlig på 1900-tallet, het «Uttian».

- Bestefar var nede på Vestnes på starten av 1900-tallet. Der traff han Ragna, som han giftet seg med. Hun var datter av han som eide båtbyggeriet på Vestnes. Der fikk bestefar bygget alle sine tre båter. «Uttian» ble bygget først, senere fikk han bygget «Kåre» og den siste var «Tisund»

Ulrik og Ragna Pettersen flyttet heim til Frøya og Uttian i 1904. Erna Lasssen vet ikke om båten var bygget før den tid, men hvis byggeåret på «Tampen» er 1903, så kan denne historien stemme.

I forrige uke var Erna Lassen, søskenbarnet Rolf Lassen og Anna Johansen (datter av Ulrik) på Nordhammeren for å se på båten som kanskje har hørt til i deres familie en gang for over hundre år siden.

Anna Johansen, Rolf Lassen og Erna Lassen studerer båten som kanskje har vært i deres familie.