Kunsten til Sula og Sula til verden, er mottoet for kunstner-samarbeidet mellom Stiftelsen Sula Fyr og Lademoen Kunstnerverksted. Nylig besøkte tre kunstnere fra USA og Frankrike Sula for å hente inspirasjon, samtidig som en tidligere gjestekunstner, Patricia de Heredia fra Portugal, stiller ut sine Sula-inspirerte bilder i New York.

Christopher Squier fra California, og Shanta Rao og David Cousinard fra Paris tilbrakte fem dager på Sula, hvor de gikk tur, utforsket den vakre naturen og det spesielle lyset. Oppholdet er ment å skape opplevelser som de tre kan hente med seg videre og bruke i sitt arbeid som kunstnere. I forkant hadde de tre jobbet en måned i Trondheim med et prosjekt basert på en science-fiction roman, Flatland.

Fotografi og skulptur

- Boka presenterer en to-dimensjonal verden, hvor alle personene er geometriske. Jeg jobber mye med foto og bruker materialer i tillegg for å skape uttrykk som er en blanding mellom det to- og tre-dimensjonale, mellom fotografi og skulptur, forteller Shanta. -Jeg liker å jobbe med transformasjoner, hvor en tekst for eksempel kan bli til en skulptur som så kan utvikles til et bilde eller et musikkstykke.

For Chris var det særlig spennende å få besøke Sula fyr og få studere fyrlykta. Han jobber mye med optikk og bruk av linser.

I Trondheim hadde de tre kunstnerne utstilling på Babel på Lademoen.

Til New York

Patricia de Heredia tilbrakte en hel måned på Sula i fjor sommer, hvor hun blant annet intervjuet og fotograferte mange av øyas innbyggere, som et grunnlag for malerier. 22.september åpner utstillingen hennes, med tittelen Forget Me Not (Forglem meg ei) i New York.

- Det er med stor glede, entusiasme og ære at jeg nå presenterer arbeidene som ble inspirert av Sula-landskapet og de fantastiske menneskene på øya, skriver Patricia i presentasjonen av utstillingen.

Plakaten for den Sula-inspirerte utstillingen Patricia de Heredia har i New York.