Forsnes på Sør-Hitra trommet sammen til en spesiell markering på 17. mai. Ikke bare var det 200-årsjubileum for den norske grunnloven; Det var også nøyaktig 100 år siden patrioter sørget for å frakte den svære bautasteinen opp til Høgvalen.

Hele 27 personer og en hund fant veien opp til topps i den lille grenda i dag, for å gjøre noe ekstra spesielt ut av årets 17. mai.

- Både fastboende og hyttefolk møtte opp, og det ble ei trivelig feiring med vafler, kake og kaffe. Pluss en bakgrunns-beretning fra Martin Murvold om Høgvalens historie.En sjelden, men svært trivelig begivenhet i ei ellers så stille og rolig bygd, forteller Tonje Postholm Forsnes, som har sendt Hitra-Frøya disse bildene.

Som lokalavisa tidligere har fortalt, er det på toppen av Høgvalen murt opp en stor bautastein med enkel inskripsjon: 1814  - 1914. Steinen ble funnet på gården Haugen, og ble fraktet till Gullsvika og videre opp den det bratte berget til Høgvalen (45 meter over havet) med handkraft.

- Vi er en selvoppnevnt jubileumskomite som fant ut av vi ville gjøre noe ved bautaen på 17. mai. At vi også har en markering hvor vi hyller de som for 100 år siden gjorde denne store dugnadsinnsatsen, sier Solfrid Murvold.