«SI INGENTING»

Rapartisten Kamelen har de siste årene blitt kjendis i Norge. Selvsagt på grunn av musikken, men ikke minst på grunn av en røff livsstil og flere møter med politiet.

I kinofilmen SI INGENTING blir vi kjent med Marcus, mennesket bak artistnavnet Kamelen. Gjennom ærlige øyeblikk, spenstige virkemidler og et fett lydbilde får vi oppleve begge sidene av hans personlighet: Samfunnsborgeren med profesjonell artistkarriere og livet på stell og den andre Marcus, han som lar ADHD’en få utløp gjennom å pushe alle grenser.

Regi: Rolv Lyssand Bjørø

Med: Marcus “Kamelen” Kabelo Møll Mosele, Ida Ellingsen, Siri Møll, Banjo Mosele, Leo Ajkic Dokumentar/Biografi

Her er hva Hitra Kinos ungdoms-anmeldere mener om filmen:

Dette mener Aleksander Borck-Larsen om filmen:

I dokumentaren “Si Ingenting” møter vi mannen bak låten “Si Ingenting”, Marcus Kabelo Møll Mosele alias Kamelen. Dokumentaren følger Kamelen fra han blir løslatt fra varetekt i 2020, etter å ha blitt siktet for blant annet ran, til han vinner spellemannsprisen i hip hop 2021.

Vi får et godt innblikk og inntrykk av Kamelen som artist, og kamerateamet har fått slippe nært inn på Kamelen og hans nærmeste, mange av filmens høydepunkter er i samtaler med venner og familie. Man får også vite litt om barndommen hans, om en far som ikke var til stede. Jeg synes dokumentaren godt kunne ha utfoldet litt mer om akkurat det, og kunne godt ha pekt litt mer bakover generelt. Filmen er ikke så veldig opptatt av å besvare spørsmål som oppstår, og den hopper litt for mye fra punkt til punkt og fra tema til tema uten å sette seg skikkelig. Den stiller seg heller aldri noe særlig kritisk til Kamelen, og kan til tider oppleves mer som reklame enn noe annet.

Jeg synes “Si Ingenting” er en relativt god dokumentar, men som kunne ha dristet seg litt mer istedenfor å være så konservativ som den er.

Terningkast: fire.

Dette mener Tobias Haugen Ottestad om filmen:

Handling

Handlingen starter i 2020 når Kamelen blir løslatt fra fengsel og drar rett til hytta for å lage musikk. Man kan se at han ikke har lagt kriminaliteten bak seg. Han forteller at han har solgt kokain og forskjellig annet dop. Han var også med forskjellige folk og bygde våpen og solgte de ulovlig. Vi fikk vite at moren hadde fått kreft og var ganske syk så derfor laget han en sang til henne. Faren hans dro fra han da han var 2 år gammel, men i denne filmen gjenforenes de. Kamelen var sint på faren fordi han dro uten å holde noe kontakt med han og aldri ringte for å si gratulerer med dagen eller noe. I filmen får vi se at Kamelen drar til hjemlandet til faren for å skvære opp med han.

Virkemidler

Gjennom hele filmen blir han fulgt av en kameramann som filmer alt. Det kan være vanskelig å forstå hva som skjer gjennom filmen fordi man får for lite forklaring på det som foregår underveis i filmen. Vi får heller ingen forklaring på hva det er som har skjedd før handlingen i filmen finner sted.

Terningkast 3

Dette mener Mille Akseth om filmen:

Si Ingenting

Si ingenting er en dokumentar som gir innblikk i det turbulente livet til rapperen Marcus Kabelo Møll Mosele, bedre kjent som Kamelen.

Dokumentaren starter når 29-åringen fra Bergen slipper ut fra fengsel, og han begynner med en gang å skrive ny musikk. Vi får ikke vite akkurat hva han satt inne for, men det kommer fram at han har sittet over 700 dager bak murene med forskjellige dommer.

Vi får også vite om hans vanskelige barndom. Han ble i ung alder diagnostisert med ADHD, og faren forlot han da han var kun 2 år gammel. Han forteller mye om hvordan det å vokse opp uten en far har påvirket han og vi får også være med når han drar på besøk til faren sin for første gang.

Dokumentaren legger ikke skjul på noe, og vi blir vitne til flere ulovlige handlinger i løpet av de 82 minuttene dokumentaren ruller over skjermen. Det er først når moren hans får kreft at han blir motivert til å få livet sitt på rett kjøl. Det skal derimot vise seg å være vanskelig å legge kriminalitet bak seg.

Jeg har litt problemer med å forstå dokumentaren. Den føles til tider veldig iscenesatt og falsk, noe som gjør det vanskelig å ta de seriøse temaene i filmen på alvor. Jeg synes den noen ganger blir veldig uoversiktlig og kaotisk, noe som i utgangspunktet kunne ha passet bra i en dokumentar om en uoversiktlig og kaotisk rapper, men det blir for vanskelig å følge med på tid og sted.

Terningkast: 3

Dette mener Andreas Tranås om filmen:

Si Ingenting

En forvirende musikkdokumentar.

Si Ingenting er en dokumentarfilm om Marcus Kabelo Møll Mosele eller det mer kjente artistnavnet hans Kamelen. Filmen hadde norsk premiere den 26. August, varer i 1 time og 26 min og har en aldersgrense på minimum 9 år pga stygg språkbruk.

Endelig ut av fengsel

Filmen begynner med at vi blir introdusert med Kamelen som blir sluppet ut av fengsel. Det blir ikke sagt hvor lenge han var der, men han var inne i minst 700 dager. Når han omsider blir løslatt begynner han nesten med en gang og lage sanger. Disse scenene blir vist gjennom korte klipp med flere av sangene hans som i min mening faller i god smak.

Oppleves som kunstig

Det er sikkert ikke en overraskelse at Marcus Kabelo Møll Mosele spilte seg selv i sin egen dokumentar, men jeg har noen problemer med filmen. I store deler av filmen er det scener hvor kommunikasjonen mellom skuespillerne framstår som kunstig og iscenesatt.

Virkemidler

Gjennom filmen blir flere av sangene til Kamelen spilt i bakgrunnen som fungerer veldig bra. Noe som ikke er like bra er at det er en del scener som føles som om de bare er der for å trekke ut filmen, og ofte har de scenene overdramatisk musikk. Det er dessverre ofte scener hvor kameraet snus fra side til side og ofte blir kvaliteten uklar i flere sekunder. I min menig er det alt for mye dronefilming som ikke alltid passer helt med den scenen som nettopp ble spilt.

Totalvurdering

Jeg synes dokumentarfilmen hadde et godt potensialt fordi Kamelen har en spennende livshistorie. Men jeg synes ikke de har gjort en veldig ba jobb med verken filming, deler av musikken og å virke naturlig med skuespillerne. Noe som plaget meg med filmen var at det skulle være en dokumentar, men ingen av skuespillerne snakker til kameraet. Det i seg selv er ikke så rart, men i noen scener blir det vist bilder om fortiden til Kamelen og da er det plutselig noen som snakker til kameraet.

Terningkast 3