- Det som er så fint med å bo som vi gjør på Frøya og Hitra, er at vi har så fantastiske naturmuligheter rett utenfor stuedøra. Selv om du bor midt i et av kommunesentrene våre, skal du ikke gå mange hundre meter før du kan "labb innover hauan" i timesvis, forteller Tom André Karlstad, leder av Barnas Turlag Frøya.

Lokalavisa utfordret ham til å komme med gode turforslag nå som alle kan bruke i høstferien eller utover høsten og vinteren. Her er forslagene fra Barnas turlag:

For små barn er det så utrolig lite som skal til. Man trenger ikke å legge opp til å gå i flere timer for at et barn skal ha utbytte av å komme seg ut. Den mest populære turen vi hadde i 2016 var den enkleste: Gå en tur i fjæra for å grille pølser. 36 små og store koste seg. Det beste med å gjøre en tur såpass lavterskel, er at man får med seg foreldre som er i både god og dårlig fysisk form. Men for barna kan fjæra være en hel eventyrverden å utforske. Og barn blir så ubegrenset glade bare vi voksne er med ut en liten tur sammen med dem.

På Frøya, der vi har vårt virke, prøver vi alltid å legge opp turene til å være enkle uten at man skal behøve å gå så veldig langt. Når det er sagt, så er det et godt tips å tilpasse turen etter sin egen familie. Noen liker å gå langt og det er forskjell på både alder og fra barn til barn. Jeg vil dra fram noen perler som vi i Barnas Turlag syns er fine turer for både store og små.

Stabben - Titran

Gode parkeringsmuligheter og et stort område mot det åpne havet å utforske. Spesielt etter en storm, er det fascinerende både for store og små å se dønningene bryte over land og kaste sjøen langt innover. Men husk å vis aktsomhet på sånne dager. Har kan du bruke en halvtime eller flere timer.

Svellingen Skagan Foto: Jørgen Brevick

Skagan - Svellingen

Parker ved kirka og følg stien til lykta på et av Frøyas nordligste punkt. Ta med niste og kos dere ved lykta. Dette er en kjempefin tur om vinteren for havet mot nord gir et veldig vakkert lys. Uegnet for barnevogn. Turen tar 20-30 minutter hver vei.

Hammarvatnet - Sistranda

Kort vei fra Sistranda Sentrum og egner seg god for de fleste. Gapahuk som kan brukes av alle. Turen tar 20-30 minutter hver vei.

Fiskevann

Frøyas utallige fiskevann. Det bør fiskes mer i vannene våre og det er stort sett fiskevann i nærheten av oss alle med stier som går dit. Sjekk lokale parkeringsmuligheter. Turlengde avhenger av hvor du vil dra.

Bruk nærmiljøet

Mitt topp-tips må allikevel være å bruke de mulighetene du har i nærmiljøet! Husk å lær barna å plukke med seg søppel, viktigheten av å slokke bålet skikkelig etterpå og å ta hensyn til naturen og dyrene som bor der. Frøya Turlag har fått laget et kart med mange turer, stier og tips. Dette får man kjøpt på MX Sport på Stjernesenteret.

Ha en fin høst-tur!

Tom André Karlstad