Etter oppvarming av stemmene setter de i gang med å øve en vest-afrikansk sang. På den tredje øvinga til det nystartede koret Harmundi har det møtt opp ti sangere. De kommer fra Sudan, Ukraina, Russland, Polen og Hitra. Og med en dirigent fra Nederland er det internasjonale preget allerede satt. For noen er korsang nytt, andre har til og med hatt det som skolefag.

- Vi hadde korsang som obligatorisk fag i skolen, forteller Anna fra Russland.

- Blir fort kjent med andre kulturer

Kasia Czaplis er engasjert av Hitra kommune til å jobbe med inkludering og engasjementet til nye innbyggere. Da hun fikk med seg Gabriella Lukasen som dirigent, ble det internasjonale koret Harmundi startet.

- Koret blir en kjempefin anledning til å trekke inn sangtradisjoner fra hjemlandene til medlemmene. Sånn blir man fort kjent med andre kulturer, samtidig viser man frem sin egen kultur. Det er jo viktig å være stolt av den og dele det som tar stor plass i hjertene våre. Sånn forsterker man sin egen kulturell identitet. Musikk er jo den beste måten å uttrykke seg på, sier Kasia.

Sosialt

De har nå hatt hatt sin tredje øving, og satser på at flere sangere skal komme til etter hvert. Kasia understreker at det å bli med i koret, i tillegg til å synge, også vil satse mye på det sosiale.

- Vi planlegger å ha fokus på den sosiale biten ved å lage god mat av og til, sånn at alle medlemmer får presentere egen kultur og tradisjoner til de andre. Og kormedlemmer kan invitere med familie og venner på besøk, for å vise dem hva er det som gjør at vi er så glade i å synge sammen, og i å være sammen, sier Kasia Czaplis.

Koret øver hver onsdag kveld i kantina på Fillan skole.

951 64 597 Trond.Hammervik@hitra-froya.no