De ni elevene i 8. klasse ved Sistranda skole som har fordypningsfag «Livsglede for eldre» er mye ute og gleder eldre. De drar stadig på besøk til eldreboligene like overfor skolen, hvor de spiller kort, kaster ball eller går tur med beboerne som ønsker det. Eller de sitter og prater med dem, og lar dem prate om gamle dager. Det er interessant og lærerikt for ungdommene også.

Sponsede innkjøp

Nylig ville «Livsgledeungdommene» glede alle Frøyas eldre som ville delta, med eldrekafe. De fikk låne lokaler hos Frivilligsentralen, og med støtte fra tre gode sponsorer fikk de kjøpt inn både brød, pålegg, kaffe og ingredienser til vafler.

Så satte de i gang med å forberede kafeen. Det de ikke hadde beregnet, var at alle kafegjestene var på plass i god tid før annonsert åpningstid, slik at det ble ekstra travelt med å smøre brødskiver til de besøkende.

- Jeg er overrasket over hvor tidlig alle sammen kom, sier Benjamin Vikaskag.

Påsmurt

Det viser seg at det å smøre brødskiver en helt ny erfaring for flere av 8.klassingene.

- Jeg har aldri smurt på før, det er det mamma som gjør, også til meg, ler ei av jentene. Flere av de unge er vant til å få det ferdig smurt.

- Nå tuller du? utbryter Eirik Hammervik forundret.

Heldigvis hindrer ikke den manglende erfaringen dem i å utføre jobben, og snart i de i forkant av de eldres matlyst. Kake og vafler varter de også opp med.

- Det er kjempemoro å ha dette fordypningsfaget. Det er artig å være sammen med de eldre, og vi ser at de blir glade, sier Julie Nordskag.

Underholdning

- Det er god mat, og dette var trivelig, sier Laila Bekken.

Hun er blant de rundt tjuefem som takket ja til å være med på gjestebudet. I tillegg til mat var det også anledning til å kjøpe lodd, og så var det underholdning med gitarspill og sang.

På det punktet var ungdommene litt uforberedt, og neste gang de kommer på å gjøre noe lignende, vil de sikkert øve inn en sang eller to på forhånd, slik at de unge selv i alle fall kan tekstene på det de skal framføre. Og vil de ha med kafegjestene på allsang, er det sikkert lurt å velge sanger de eldre også kan.

Det var i alle fall ingen tvil om at eldrekafeen var et populært tiltak, og blir det en neste gang kommer det kanskje enda flere besøkende

MATLYST: Benedicte Valvåg bærer inne et nytt fat med påsmurt mat.
SANG: Med Leo Berg på gitar, sang Julie Nordskag, Tonje Stensen, Mari Udtian, Benedicte Valvåg, Kikki Rimol, Benjamin Vikaskag, Eirik Hammervik og Maja Hansen Einan for gjestene.
VAFLER: Tonje Stensen og Julie Nordskag (bak) passet vaffeljernet.
SMØRETEAM: Det er travelt når det skal smøres mat til mange gjester.