KONTROLL: Håkon og Gunhild Kristiansen har full kontroll over billettsalget, og krøller billettkvitteringene til lodd som det trekkes en vinner blant.
SPILLEMENN: Hitra trekkspillklubb står for musikken på Dansekafeene som arrangeres av pensjonistforeningene på både Frøya og Hitra.
KJØKKENSJEFER: Ann Kristin Kristoffersen (t.v) Rigmor Stordahl og Hege Stordahl er tre av fire faste kjøkkenhjelpere på de faste dansekveldene. I tillegg til at de synes det er trivelig, gir utleien en grei inntekt til grendahuset Svanheim.
DANSEGLADE: Sonja og Magne Pettersen er blant dem som elsker å gå på dans.
SNAUER KAKEBORDET: I følge kjøkkengjengen er det bare smuler igjen på kakefatene etter at dansegjestene har forsynt seg. Ikke rart når man ser alle de fristende kakene.

Det er torsdag kveld, og ute er det kaldt og hustrig. Inne i grendahuset Svanheim, rett over veien for bilverkstedet på Nabeita, er det lunt, godt og varmt, med dempet belysning. Ved bordene sitter det mange pent pyntede kvinnfolk og karer i lette sko. Midt oppi det, en malplassert journalist, i alle fall bekledningsmessig. Fleece, boblejakke og vintersko står i sterk kontrast til de festkledde i tynne kjoler og finskjorter.

- Er det virkelig vanlig at det kommer så mange til en dansetilstelning en torsdag kveld i midten av januar?

- Jo da, forsikrer lederen av Frøya pensjonistforening, Snefrid Abelsen.

Det hender det kommer flere også.

Arrangeres av pensjonistforeningen

Det er pensjonistforeninga på Frøya som står som arrangør av Dansekafeeen, som for et års tid siden ble flytta fra hotellet på Sistranda, til grendahuset Svanheim, som ligger mellom Hamarvika og Flatval.

Noen trodde at oppmøtet på Dansekafeen ville bli dårligere da dansen ble flyttet fra hotellet på Sistranda til Svanheim. Men sannheten er at den månedlige dansekvelden er populær som aldri før.

- Førtiåtte her så langt i kveld, smiler Gunhild og Håkon Kristiansen, som har kontroll med billettsalget, hvor det trekkes en gevinst blant de som har kjøpt billett.

Billettpengene går til pensjonistforeninga, som betaler leie av huset, og sørger for at musikerne får honoraret sitt.

Moro å hjelpe til

Dansekafeen har skjenkebevilling for vin, og inntektene av dette, sammen med salget av kaffen og kakene går til huset. På kjøkkenet kan lederen for grendahuset Svanheim, Ann Kristin Kristoffersen og hennes medhjelpere for kvelden, Rigmor Stordahl og Hege Stordahl, fortelle at kakene går unna.

- De snauer fatene i kaffepausen, ler de, og legger til at folket i Flatvalgrenda er flinke til å bidra med kaker. Sammen med Jorun Anna Gåsø pleier Ann Kristin, Hege og Rigmor være faste kjøkkenhjelpere under den månedlige dansekafeen, og det synes de er bare moro.

- Det hender bygdafolket stikker innom oss på kjøkkenet for en kaffekopp også, selv om de ikke deltar på dansen, sier de.

Overveldet over oppmøtet

Det er Hitra trekkspillklubb, med medlemmer også fra Frøya, som står for musikken. Hver torsdag kommer de sammen og øver. En av øvingskveldene trakterer de instrumentene på Dansekafeen på Frøya, en annen på tilsvarende kafe i grendahuset i Fillan. De to øvrige øvingsdagene terper de på toner uten publikum, eller spiller andre steder. De er overveldet over oppmøtet på Dansekafeen.

- Det er veldig koselig dette. Det blir nesten som en hobbyjobb, ler Sigmund Pettersen i trekkspillklubben.

Musikerne trenger ikke spille så mange tonene før dansegulvet fylles. Sonja og Magne Pettersen fra Hamarvika er blant de første utpå.

- Kjempetrivelig, smiler paret, før de svinger seg videre.

Flott musikk og gode kaker

Et annet par som ikke lar dansetorsdagskvelden gå fra seg, er Magnhild og Harald Johansen fra Sistranda. De elsker å danse, men møter også opp på mye annet som foregår.

- Vi er med på det meste som skjer på Frøya, vi, ler de, og roser dansen i grendahuset Svanheim.

De har deltatt på dansen i over tre år, og mener arrangementet om mulig ble enda bedre da det ble flytta til Nabeita.

- Det er god plass på golvet, fantastiske musikere, og trivelige folk som danser, smiler Magnhild.

- Og så må vi ikke glemme kakene! De har utrolig gode kaker til kaffen, ler Harald, som er svært fornøyd med Dansekafeen.