En buss med glade øyværinger har nettopp kommet heim fra årets lesertur i regi Hitra-Frøya lokalavis. I år var Bornholm reisemålet. For de aller, aller fleste var det en helt ny opplevelse. Små, spennende, idylliske steder med tradisjon og historie. Det var guidede turer og lokalkunnskap i fleng fra norsktalende guide, Hans Christen Rygh, som tok oss med rundt hele øya midt i Østersjøen.

Vi har laget et par nettsaker med foto og info om opplevelsene. I dag serveres en fotoreportasje i papiravisa fra vi forlot Oslo med danskebåten i strålende sol og 27 graders varme. Sjåfør Ola Håvard Fagerholt fra Orklareiser, loset oss trygt gjennom København på en liten sightseeing før turen gikk videre over Øresundbroen til Ystad i Sverige der vi tok ferge til reisemålet vårt, Hotell Griffen i Rønne.

Vi besøkte Nordens største borgruin, Hammershus, helt på nordspissen av Bornholm. En meget strategisk plassering på en høyde helt ut mot Østersjøen, noe som gjorde at borgen i sin tid var svært viktig i forsvaret av øya. En nordmann som har bodd ellve år på Bornholm, guidet oss sikkert fram til mange interessante reisemål.

Bornholm har cirka 40.000 innbyggere, hvor en tredjedel bor i hovedstaden Rønne. Turismen har blitt hovednæringen på øya og i løpet av sesongen kommer vel en million besøkende og setter sitt preg på folkelivet. Landbruket er nest største næring på Bornholm.